Olga Greceanu - personalitate marcantă a vieţii artistice din secolul trecut


   PictoriÅ£a ÅŸi scriitoarea Olga Greceanu (1890-1978), personalitate marcantă a vieÅ£ii artistice din secolul trecut, s-a impus nu numai în lumea artelor plastice, prin tablourile de ÅŸevalet cu care a participat la numeroase expoziÅ£ii din Å£ară ÅŸi din străinatate, ci ÅŸi în lumea Bisericii, prin lucrările sale monumentale de artă religioasă, prin scrierile sale ÅŸi ca oratoare în afirmarea unui crez creÅŸtin de viaţă.


   De origine nobilă, fiică a unei familii de polonezi stabiliÅ£i în România, Olga Greceanu a fost botezată  în religia creÅŸtin-ortodoxă. De altfel, s-a născut la data de 4 august 1890 chiar la Mănăstirea NămăieÅŸti.


  A făcut studii superioare în Belgia, FranÅ£a ÅŸi Italia, fiind una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din perioada interbelică. 
  A realizat mari ansambluri murale, cum sunt frescele de la Universitatea de Arhitectură ÅŸi Urbanism Ion Mincu, de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga” al Academiei Române, frescele din clădirea Sfântului Sinod sau mozaicurile bisericii Mănăstirii Antim din BucureÅŸti.  Olga Greceanu s-a afirmat ÅŸi ca scriitoare, publicând mai multe cărÅ£i: studii fundamentale de teoria artei, dar ÅŸi scrieri istorice, literare ÅŸi religioase, romane ÅŸi nuvele, precum ÅŸi numeroase articole în presă. "Prin tot ce a pictat ÅŸi a scris, Olga Greceanu ÅŸi-a manifestat convingerea că expresia supremă a artei plastice este pictura religioasă, însufleÅ£ită de cele mai înalte idealuri, pe care le transpune direct prin linii ÅŸi culori.” – subliniază criticul ÅŸi istoricul de artă Adina Nanu.

  ÃŽn a doua parte a vieÅ£ii, Olga Greceanu a participat la pictarea mai multor biserici, avându-l ca îndrumător pe părintele său duhovnic, vrednicul de pomenire Arhimandrit Sofian Boghiu. ÃŽn plus, truda sa în lumea Bisericii s-a concretizat ÅŸi în învăţătura de credinţă ortodoxă pe care a mărturisit-o în numeroase ocazii, având acordul scris al Patriarhilor Nicodim Munteanu ÅŸi Justinian Marina de a predica din amvon, fapt unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române.


       CărÅ£i publicate după 1989:
  • Pe urma paÅŸilor Tăi, Iisuse...
  • Femei pictore necunoscute
  • MeditaÅ£ii la Evanghelie
  • CompoziÅ£ia murală
  • Specificul naÅ£ional în pictură
  • Mărturie în cuvânt ÅŸi chip - Vocabular al credinÅ£ei ÅŸi vieÅ£ii spirituale
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu