răspunde părintele Filotei Zervakos...

     †8 mai 1980
ÃŽntrebare:  
   Cum ne este mai de folos, o împărtăşire deasă, sau rară?

Răspuns:  
    Câţi au dragoste din tot sufletul ÅŸi din toată inima faţă de Dumnezeu ÅŸi câţi îl iubesc pe aproapele lor ca pe ei înÅŸiÅŸi, au smerenie, ascultare, tăierea voii, blândeÅ£e, nemâniere, înfrânare, răbdare, tăcere, aceÅŸtia pot să se împărtăşească o dată pe săptămână ÅŸi de două ori când se întâmplă o  sărbătoare în mijlocul acestei săptămâni.
     Când nu au virtuÅ£ile de mai sus ÅŸi se mâhnesc din cauza aceasta ÅŸi se silesc să le dobândească ÅŸi se roagă ÅŸi doresc sincer ÅŸi cer Sfânta ÃŽmpărtăşanie ca pe un medicament ajutător, ÅŸi evită pe cât le stă în putinţă orice păcat, li se permite ÅŸi lor să se împărtăşească o dată pe săptămână.
    Câţi au aÅŸa-zise păcate care se iartă, adică puÅ£ină mândrie, se înfurie pentru moment când le spune cineva ceva, spun vreo minciună, glumesc, râd, bârfesc, mănâncă mai mult decât e de trebuinţă, fac ascultare, dar fără tragere de inimă, ÅŸi au ÅŸi alte mici păcate de moarte, pe care se silesc să le taie ÅŸi să le tempereze, dar nu cu osteneală ÅŸi râvnă cum se cuvine, dar totuÅŸi le cunosc, se căiesc ÅŸi le mărturisesc, acestora li se permite să se împărtăşească la 15 zile.
    Acei care sunt mândri, nesupuÅŸi, mânioÅŸi, certăreÅ£i, mincinoÅŸi, dar se mărturisesc ÅŸi arată o pocăinţă ÅŸi schimbare adevărată ÅŸi iau hotărâre că vor înceta să păcătuiască, să se împărtăşească la două luni. Dacă după un an încetează sau se înfrâneză, împuÅ£inând păcatele, să se împărtăşească la 40 de zile, ÅŸi când se îndreaptă complet, să se împărtăşească ca ÅŸi cei de mai sus, la 15 zile ÅŸi o dată pe săptămână.


_____ preluat din "Împărtăşirea continuă cu Sfintele Taine", ed. Deisis, Sibiu, 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu