echinocţiul de primavară

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRixW1eaCY3SaiGNTcu-GPSqTAtaGqRlYKcvbongi5ObbfVmVPy  Echinocţiului de primăvară marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie. Începând de la aceasta dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

 Strămoşii noştri celebrau la echinocţiul de primăvară începutul Anului Nou agrar, din această străveche sărbătoare fiind păstrate până în ziua  de azi o serie de ritualuri. Datorită schimbării calendarelor, însă,  sărbătoarea actuală nu se mai suprapune cu momentul cosmic. Termenul de echinox sau echinocţiu, cu provenienţă latină, s-ar traduce prin noapte egală, în această dată durata zilei fiind aproape egală cu cea a nopţii în toate colţurile planetei.

   Echinocţiul din Martie marchează momentul în care Soarele străbate ecuatorul celest, adică linia imaginară trasată pe cer deasupra ecuatorului Terrei, de la sud la nord, aceasta petrecându-se în jurul datei de 20 sau 21 Martie, în fiecare an. Tot acum, axa de rotaţie a Pământului este perpendiculară pe linia imaginară care uneşte centrul Soarelui cu centrul Pământului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu