Bucură-te, vădirea vicleşugului tăinuit!

Sfântul Mare Mucenic Mina
11,11, în fiecare an
 


Potrivit tradiţiei, după ce Sfântul Mina a fost decapitat, trupul lui a fost luat de sora sa care, împreună cu câţiva soldaşi, l-au dus la Alexandria pentru a fi pus într-o biserică. În momentul în care persecuţia împotriva creştinilor a încetat, un înger i s-a arătat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunându-i să ia trupul Sfântului Mina şi să-l ducă în Deşertul de Vest. La câţiva kilometri de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, camila care ducea trupul Sfântului, nu a mai vrut să se mişte, chiar dacă a fost forţată. Au interpretat acest lucru ca pe un semn de la Dumnezeu şi au îngropat trupului Sfântului Mina în acel loc.
Multă vreme nu s-a ştiut nimic de trupul Sfântului Mina, până când locul în care a fost înmormântat a dăruit vindecare în mod miraculos unui pastor şi turmei sale bolnave. Din Sinaxarul etopian aflăm: "Şi Dumnezeu a vrut sa arate locul trupului Sfantului Mina. Si era in acel desert un anume pastor, si într-o zi o oaie care suferea de boala scabiei s-a dus în acel loc şi s-a scufundat în apa micului izvor din apropierea locului şi s-a rostogolit prin el şi s-a vindecat pe loc. Şi când păstorul a văzut lucrul acesta şi a înţeles miracolul, s-a minunat peste măsură. După aceea, obişnuia să ia praf de pe acel altar şi să-l amestece cu apă şi să îl pună pe oi şi dacă erau bolnave de scabie, erau vindecate pe loc. Şi obişnuia să facă asta tot timpul şi astfel îi vindeca pe toţi care veneau la el".
Locul a devenit atât de cunoscut, încât şi fiica împăratului Constantin cel Mare a fost vindecată aici de lepră. În urma acestei minuni, Sfântul Mina i s-a aratat în vis împăratului şi i-a descoperit ca în acel loc se află înmormântat trupul său. Ca mulţumire, împăratul va construi o biserică, în care a aşezat racla cu moaştele Sfantului. Aşa va lua naştere oraşul Sfântului Mina, unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume. Mentionam ca sunt cateva versiuni care il inlocuiesc pe Constantin cu imparatul de la sfârşitul secolului al V-lea, Zeno.
Oraşul a fost distrus de arabi la mijlocul secolului al VII lea. În prezent, la aproximativ 1 km distanţă de oraşul Sfântul Mina, patriarhul copt - Chiril al VI-lea al Alexandriei, a ridicat o mănăstire în care se află spre închinare moaştele Sfântului Mina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu