Părintele John Mack (5)

CALE CÄ‚TRE CER
A cincea treaptă - Despre pocăinţă


   "Ioan  a alergat odinioară înaintea lui Petru (Ioan 20,3), ÅŸi ascultarea s-a făcut aci înaintea pocăinÅ£ei. Cel dintâi, ajungând înainte, închipuieÅŸte ascultarea, celălalt închipuieÅŸte pocăinÅ£a." Astfel începe Sfântul Ioan Scărarul treapta a cincea a scării spre cer. Apoi, e foarte interesantă definiÅ£ia pe care o dă pocăinÅ£ei: "PocăinÅ£a este aducerea înapoi (împrospătarea) a botezului. PocăinÅ£a este învoiala cu Dumnezeu pentru o a doua viaţă. PocăinÅ£a este cumpărătoare a smereniei. PocăinÅ£a este necontenita renunÅ£are la nădejdea vreunei mângâieri trupeÅŸti. PocăinÅ£a este gândul osândirii de sine ÅŸi îngrijirea neîngrijită e sine. PocăinÅ£a este fiica nădejdii ÅŸi tăgăduirea deznădejdii. Cel ce se pocăieÅŸte se osândeÅŸte pe sine, dar scapă neînfruntat. PocăinÅ£a este împăcarea cu Domnul prin lacrimi ÅŸi prin lucrarea cea bună a celor potrivnice păcatelor. PocăinÅ£a este răbdarea de bună voie a tuturor necazurilor. Cel ce se pocăieÅŸte este pricinuitorul pedepselor sale. PocăinÅ£a este asuprirea tare a pântecelui ÅŸi lovirea sufletului printr-o simÅ£ire adâncă".
   Un prieten al meu a cerut odată unui călugăr îmbunătăţit un cuvânt de învăţătură. Călugărul s-a uitat la el ÅŸi i-a zis: "Prea mult timp pierzi încercând să le faci pe toate bine. Te străduieÅŸti prea tare să ai succes, asta e problema ta! Nu eÅŸti capabil să ajungi în cer prin faptele tale însele, dar nici nu te căieÅŸti destul ca să ajungi acolo prin pocăinÅ£a ta. ÃŽncearcă să te pocăieÅŸti mai cu sârguinţă ÅŸi te vei mântui". Spiritul acestui îndemn constă în aplicarea în practică a cuvintelor Sfântului Ioan. Nu că n-ar trebui să încercăm cu seriozitate să facem lucrul cum trebuie, ci trebuie doar să fim conÅŸtienÅ£i în permanenţă ÅŸi în toate lucrurile că nu suntem decât "slugi netrebnice", după cuvântul lui Iisus. Ar trebui, cu adevărat, să încercăm să ne pocăim, mai mult decât orice altceva. Ar trebui să fim mai preocupaÅ£i de depistarea lipsurilor noastre decât suntem ocupaÅ£i în realitate cu observarea realizărilor, să ne întristăm mai mult pentru greÅŸelile noastre decât să ne bucurăm pentru succese. Ar trebui să acceptăm reproÅŸurile celorlalÅ£i ca drepte ÅŸi folositoare, iar dezamăgirile ÅŸi necazurile vieÅ£ii fără proteste, căci, după cum scrie Sfântul Ioan: "Semnul pocăinÅ£ei pline de grijă stă în a ne socoti pe noi vrednici de toate necazurile văzute ÅŸi nevăzute ce ni se întâmplă, ba încă ÅŸi de mai multe". (...) "Semnul iertării căderii stă în a te socoti pururea dator". Fară pocăinţă nimeni nu va urca Scara spre cer. De aceea ÅŸi încearcă satana din răsputeri să ne îndepărteze de la pocăinţă, iar mijloacele pe care le utilizează sunt felurite: "Dracii spun că Dumnezeu e înainte de cădere iubitor de oameni, dar după cădere e aspru." Apoi: "Nu crede celui ce-Å£i zice după căderea în mici greÅŸeli - Bine era de n-ai fi făcut asta. Dar nu e nimic -. Dar de multe ori, daruri mici îmblânzesc mânia mare a judecătorului". Åži iarăşi: "Cel ce se pocăieÅŸte cu adevărat, toată ziua în care nu plânge o socoteÅŸte ca pierdută, chiar dacă a săvârÅŸit alte lucruri bune în ea". Sau: "Să luăm aminte de nu cumva nu din curăţie, ci din înrăutăţire a încetat conÅŸtiinÅ£a să ne mustre".
   Cât de importante sunt aceste aduceri aminte în Ortodoxia zilelor noastre! Calea spre Dumnezeu e dificilă ÅŸi nu tot cel ce se angajează în cursă ia premiu. Dumnezeu este iubitor de oameni ÅŸi vrea ca toÅ£i să se mântuiască ÅŸi să vină la cunoaÅŸterea adevărului, dar nu toÅ£i sunt dispuÅŸi să îndure suferinÅ£a ÅŸi durerea cerute de acceptarea deplină a adevărului despre propria persoană. Numai cel smerit ÅŸi cel ce se pocăieÅŸte poate fi salvat, pentru că numai el este dispus să îmbrăţiÅŸeze neîncrederea în sine. Åži numai neîncrederea în sine conduce la credinÅ£a adevărată (...)
   A păcătui e grav! A ofensa pe Dumnezeu Cel Viu ÅŸi iubitor de oameni e un rău diabolic. A întoarce spatele compasiunii Sale pentru a ne face voia proprie este culmea răzvrătirii ÅŸi cea mai mare ofensă. Să încetăm a ne juca cu păcatul! Să incetăm a micÅŸora semnificaÅ£ia ofenselor pe care le aducem, căci chiar ÅŸi cea mai mică dintre ele e vrednică de focul veÅŸnic! Să ne închinăm până la pământ în faÅ£a lui Dumnezeu ÅŸi să cerem cu umilinţă iertarea păcatelor noastre, să-L implorăm să îndepărteze de la noi răceala inimii noastre ÅŸi nesimÅ£irea păcatelor. Să încetăm să ne mai considerăm sfinÅ£i atâta vreme cât suntem goi de adevărata sfinÅ£enie. Să fin sinceri cu Dumnezeu ÅŸi cu noi înÅŸine, ÅŸi să ne pocăim!
  "Prin pocăinţă ai urcat a cincea treaptă. Prin ea ai curăţit cele cinci simÅ£uri scăpând de pedeapsa ÅŸi de osânda fară de voie, prin cea aleasă de bunăvoie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu