Toma Caragiu

   Toma Caragiu (n. 21 august 1925, Argos Orestiko Άργος Ορεστικό sau Hrupisti, Grecia - d. 4 martie 1977, Bucureşti), a fost unul dintre cei mai mari actori români de origine aromână, cu activitate bogată în teatru, TV, film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a excelat şi în drame, unul dintre filmele sale de referinţă fiind Actorul şi sălbaticii (1975).


   S-a născut la 21 august 1925 într-o familie de aromâni (Nico Caragiu şi Atena Papastere Caragiu) originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epir.
Familia Caragiu se stabileşte la Ploieşti, pe str. Rudului 144. Toma este elev în clasa a opta la Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti. Actorul va declara mai târziu:
„...am copilărit şi am făcut şcoala la Ploieşti. Sunt deci ploieştean get-beget.”
   Este cooptat în trupa de teatru a liceului şi scrie în revista liceului Frământări. Primeşte diploma de bacalaureat în vara anului 1945.
   Se înscrie la Drept, dar abandonează cursurile şi intră la Conservatorul de Muzica şi Arta Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa. În vacanţe susţine o muncă vie de animator cultural şi adunând în jurul său alţi artişti realizează spectacolul Tache, Ianke şi Cadâr de V. I. Popa, pe care îl joacă la cinematograful „Modern” din Ploieşti, apoi Trandafirii roşii de Zaharia Bârsan. Astfel ia fiinţă nucleul denumit „Brigada culturală Prahova” ce se transformă în „Teatrul Sindicatelor Unite” (1947) din care se va naşte „Teatrul de Stat Ploieşti” (1949).
   Debutul pe scenă îl face pe scena studioului „Teatrului Naţional” din Piaţa Amzei (1948), când încă student în anul III, i se încredinţează rolul unui scutier în piesa Toreadorul din Olmado pus în scenă de regizorul Ion Şahighian.
  La 1 mai 1948 se angajează ca membru al corpului artistic al Teatrului Naţional. Obţine diploma de absolvire a IATC în 1949, la vârsta de 24 de ani.
   La 1 aprilie 1951 se angajează la „Teatrul de Stat” din Constanţa, recent înfiinţat, unde joacă, printre alte roluri, pe Rică Venturiano în piesa O noapte furtunoasă.
   În 1953, la vârsta de 28 de ani, este numit director al „Teatrului de Stat” din Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieşteană 34 de roluri.
   În 1965 este invitat de Liviu Ciulei şi pleacă la Teatrul Bulandra din Bucureşti, lăsând în urmă o zestre de 90 de premiere.
   A jucat alături de alţi monstri sacri cum ar fi Ştefan Bănică, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu, Marin Moraru şi alţii.
   A murit în mod tragic, sub darâmăturile blocului din Bucureşti unde locuia în Cutremurul din 1977 4 martie, care va lua viaţa şi bunului său prieten, regizorul Alexandru Bocăneţ.
   Toma Caragiu a fost înmormântat la cimitirul Belu din Bucureşti.

Filografie:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu