Ion Jalea

  Ion Jalea (19 mai 1887 - 7 noiembrie 1983) a fost un sculptor român, membru al Academiei Române. A participat la Primul Război Mondial, unde ÅŸi-a pierdut o mână în luptă ÅŸi a fost nevoit să sculpteze toată viaÅ£a cu o singură mână.
  După ce absolvă în 1908 Åžcoala de Arte ÅŸi Meserii, urmează studiile Academiei de Arte Frumoase din BucureÅŸti, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck ÅŸi Dimitrie Paciurea

  ÃŽÅŸi desăvârÅŸeÅŸte formaÅ£ia artistică la Paris, la Academia Julian, în atelierul lui Antoine Bourdelle. ObÅ£ine Marele Premiu al ExpoziÅ£iilor InternaÅ£ionale de la Paris ÅŸi de la Barcelona, Premiul naÅ£ional pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) ÅŸi - în acelaÅŸi an - titlul de Artist al Poporului. Din 1956 a funcÅ£ionat ca preÅŸedinte activ al Uniunii ArtiÅŸtilor Plastici din România.
  Sculptorul Ion Jalea este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziÅ£ii alegorice. La baza viziunii lui stă cultul pentru formă ca rezultat al observării realităţii - în special a figurii umane - ÅŸi tendinÈ›a încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice. Sculpturile sale au un sens idealizant, autorul vizând în permanenţă glorificarea unor fapte sau personalităţi semnificative din experienÅ£a istorică.
   ÃŽn compoziÅ£iile sale, Ion Jalea urmează legile clasice ale echilibrului, ale raporturilor armonice între părÅ£i, ale dozajului elementelor dinamice - gesturi, diagonale ascendente sau descendente - într-un ansamblu coerent ÅŸi static. O sinteză a înzestrării sale, a perfectei îmbinări între nivelul realist ÅŸi cel alegoric, a ÅŸtiinÅ£ei împăcării tensiunilor dinamice ÅŸi statice ne oferă compoziÅ£ia ArcaÈ™ odihnindu-se, lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926 ÅŸi  donată de statul român CurÅ£ii de JustiÈ›ie din Luxemburg (în 2009).

Sculpturi
  • CompoziÅ£iile alegorice Căderea îngerilor ÅŸi Căderea lui Lucifer, expuse în 1915 la a XV-a ExpoziÈ›ie a Tinerimii Artistice.
  • Monumentul eroilor ceferiÈ™ti, realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea
  • Lupta lui Hercule cu Centaurul, în Parcul Herăstrău, BucureÅŸti, datată 1925.
  • Statuia lui Spiru Haret din BucureÅŸti, dezvelită în 1935.
  • Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în 1943 în Rotonda scriitorilor din Parcul CiÅŸmigiu din BucureÅŸti.
  • Bustul lui Octavian Goga, instalat în 1943 în Rotonda scriitorilor, din Parcul CiÅŸmigiu din BucureÅŸti. După 1944, prezenÅ£a în spaÅ£iul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună, astfel că, după ce într-o noapte a fost nedemn mutilat cu ciocanul, bustul a fost înlăturat, soclul rămânând gol un bun număr de ani, până când, în deceniul 6, a fost instalat pe el bustul lui Ion Creangă.
  • Bustul lui Leon Ghelerter dezvelit în anul 1946, la un an de la moartea acestuia, în curtea spitalului "Iubirea de Oameni" din BucureÅŸti.
  • Statuia lui George Enescu din BucureÅŸti, dezvelită în 1971.
  • Statuia ecvestră Mircea cel Bătrân, din Tulcea, turnată în bronz, dezvelită în PiaÅ£a Republicii la 1 decembrie 1972. Domnitorul este reprezentat călare, în armură de cavaler-oÅŸtean, într-o poziÅ£ie statică ÅŸi cu privirea spre interiorul ţării.
  • Statuia Aruncătorul de ciocan din Suceava, dezvelită în 1977 în Parcul Areni din Suceava.
  • Statuia ecvestră a lui Decebal din Deva, realizată în anul 1978 ÅŸi amplasată în PiaÅ£a Victoriei, în faÅ£a Casei de Cultură.
  • Monumentul statuar „DragoÅŸ Vodă È™i Zimbrul” din Câmpulung Moldovenesc - 1978
  • Reliefurile ÃŽmpărat È™i Proletar
  • Reliefurile de la Obeliscul Unirii din 1859, componentă a Monumentului Unirii din FocÅŸani, PiaÅ£a Unirii, înscris în Lista Monumentelor Istorice, Cod LMI VN-III-m-B-06579.
   Un mare număr din sculpturile lui Ion Jalea se găsesc în Muzeul Memorial "Ion Jalea", o secÅ£ie a Muzeului de Artă - ConstanÅ£a, care cuprinde ColecÅ£ia "Ion Jalea". ColecÅ£ia a fost inaugurată în august 1968 ÅŸi s-a constituit pe baza donaÅ£iei sculptorului Ion Jalea. Ea grupează 227 lucrări, din care 119 intrate în patrimoniu, în anul 1985.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu