Macauba

în regia lui Antonio Martino.
  Macauba este o poveste din Minas Gerais, Brazilia, o zonă în care se cultivă intensiv trestia de zahăr, soia şi alte plante oleaginoase destinate producerii de biocombustibil.
  Departe de a fi o panoramă şi un tur turistic al Braziliei, filmul spune o poveste despre lupta pentru pământ, despre exploatare, rebeliune şi eliberare. Povestea unor oameni care au învăţat să cucerească pământul, metru cu metru, cu sacrificiu şi dedicaţie.
  Astăzi, în Brazilia, se încearcă o nouă cale: crearea unei legături între producţia de biocombustibil, protecţia mediului şi reducerea sărăciei. Dar această nouă cale porneşte de la o realitate crudă pentru secolul XXI: muncitorii de pe câmpuri au statut de sclavi. Muncesc până la 20 de ore pe zi, trăiesc în condiţii inumane şi nu au dreptul să părăsească proprietatea pe care muncesc.
 

  Pe de altă parte, un proiect legislativ propune ca fermierii brazilieni să producă 30% din biodisel la nivel naţional, lucru imposibil, după cum susţin specialiştii. O soluşie însă poate fi cultivarea plantelor energetice specifice acestor zone. Macauba este una dintre ele. Macauba este o plantă sălbatică din regiunea Paranajo, iar cultivarea ei la scară largă este privită ca o soluţie pentru regiune, o soluţie lipsită de neajunsurile trestiei de zahăr, cultivată în acelaşi scop. Macauba nu necesită investiţii mari, substanţe chimice pentru fertilizare şi poate creşte pe soluri sărăcăcioase. De aceea, pentru ţăranii brazilieni, Macauba ar putea fi viitorul.
  Documentarul a fost produs în cadrul proietului Energizing Development realizat de GVC ONLUS și cofinanţat de Uniunea Europeană, în pareneriat cu Fundaţia Terra Mileniul III, Asociaţia Alma Ro, Universitatea din Bologna, Organizaţia Oikos și Clubul Ecologic Transilvania.
  Dorim, prin acest demers, să-i încurajăm pe cei care au ceva de spus şi care au ales filmul documentar ca modalitate de exprimare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu