Sfânta Ana

Potrivit tradiţiei, Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, a trăit şaizeci şi nouă de ani, iar soţul său Ioachim, optzeci. Fecioara Maria a rămas orfană de ambii părinţi la vârsta de 11 ani, pe vremea când trăia în Templu.
 
   Conform lui Procopiu, pe timpul domniei Împăratului Iustinian (527-565), în Constantinopol a fost construită o biserică în cinstea Sfintei Ana. Împăratul Iustinian II (685-695; 705-711) a restaurat această biserică de când sfânta i s-a arătat în vis soţiei sale însărcinate. Tot la acea vreme au fost aduse la Constantinopol trupul şi veşmintele sale. 
  Textul slujbei greceşti închinate Sf. Ana a fost compus de către Sf. Teofan (d. 817), dar părţi mai vechi ale slujbei îi sunt atribuite lui Anatoliu din Bizanţ (d. 458). 
  Adormirea sa este sărbătorită în Biserica de Răsărit pe data de 25 iulie, zi ce ar putea simboliza şi ridicarea primei biserici din Constantinopol în cinstea ei ori aducerea moaştelor  în Constantinopol.  Acestea au fost aduse din Ţara Sfântă în Constantinopol în 710 şi până la anul 1333 ele încă se mai aflau în biserica Sfânta Sofia. Sărbătoarea sa cea mai importantă din calendarul ortodox este pe 9 septembrie.
  Cel mai vechi schit de pe Muntele Athos, precum şi cel mai îndrăgit, îi este închinat lui "Yiayia" (bunica), aşa cum o numesc cu drag călugării de la schitul Sf. Ana. În biserica principală este păstrată partea inferioară a piciorului stâng al Sf. Ana. Conform unor manuscrise vechi, acesta a fost adus la aici de către Simeon cel Drept pe 26 octombrie 1666. Rămăşiţa trupului Sf. Ana nu a fost atinsă de stricăciune, făcând de-a lungul timpului nenumărate miracole, mai ales pentru femeile ce nu puteau avea copii. Întregul picior drept al Sf. Ana este păstrat la Mănăstirea Koutloumousiou, tot pe Muntele Athos. Mâna este păstrată la Mănăstirea Stavronikita. Alte rămăşiţe ale Sfintei se mai află la Patriarhia Ierusalimului şi a Antiohiei, la Mănăstirea Kykkos de pe insula Cipru, precum şi la alte patriarhii catolice şi ortodoxe din întreaga lume. Rugăciunile către Sf. Ana sunt adresate pentru ajutor la naşterile dificile sau pentru ajutor în a avea copii.

4 comentarii: