"Sau Dumnezeu pătimeşte, sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte."

 
Sfântul Dionisie Areopagitul, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 3 octombrie, s-a născut în Atena şi a fost instruit în tainele filosofiei (atât acasă, cât şi în celebrele şcoli din oraş). După ce şi-a finalizat studiile de filosofie în Atena, el a plecat în Egipt, pentru a şi le completa. 
Pe când se afla în Egipt, în Ierusalim avea loc răstignirea Mântuitorului. Potrivit tradiţiei, când Dionisie a văzut cerurile întunecându-se, într-un ceas neobişnuit al zilei, el ar fi rostit următoarele cuvinte: "Sau Dumnezeu pătimeşte, sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte."


 Întorcandu-se in Atena, inteleptul Dionisie a ajuns un membru de seama in Areopag. Astfel, el a luat parte la cuvantarea sustinuta in Areopag de Sfantul Apostol Pavel. In anul 51, Dionisie se va converti la crestinism, fiind botezat de Sfantul Pavel, si se va numara intre cei saptezeci de Apostoli.
Sfantul Apostol Pavel l-a randuit pe Dionisie drept episcop al Atenei. Dupa o vreme, sfantul a renuntat la toate si a urmat Apostolului Pavel, in calatoriile sale misionare. Astfel, el a ajuns si in Ierusalim, unde a intalnit-o pe Maica Domnului, intalnire despre care a scris, mai apoi, intr-una dintre cartile sale. Sfantul Dionisie Areopagitul s-a numarat printre Apostoli si episcopi, cand acestia s-au adunat la Adormirea Maicii Domnului.

Sfantul Apostol Pavel a primit mucenicia, in anul 67, in Roma. Sfantul Dionisie, fiind probabil de fata, a simtit si el dorinta de a-L slavi de Dumnezeu cu moarte muceniceasca. Potrivit traditiei, dupa moartea Apostolului Pavel, la indemnul Sfantului Clement, episcopul Romei, Sfantul Dionisie va pleca in Galia, impreuna cu preotul Rustic si pe diaconul Elefterie. Aici, el zideste o biserica in cetatea Parisului si converteste multi pagani la crestinism.
In cele din urma, in anul 96, sub domnia imparatului Domitian (81-96), Sfantul Dionise Areopagitul a fost prins si chinuit pentru credinta sa, impreuna cu Rustic si Elefterie. Toti trei au suferit moarte martirica, taindu-li-se capul, in Paris.
 Cele mai cunoscute texte pastrate de la Sfantul Dionisie Areopagitul sunt urmatoarele patru tratate: "Despre numirile dumnezeiesti"; "Despre teologia mistica"; "Despre ierarhia cereasca"; "Despre ierarhia bisericeasca", insotite de zece scrisori. Invatatura cuprinsa in aceasta opera este deplin ortodoxa.

2 comentarii: