50 de ani de la construirea Zidului Berlinului

 
Simbol al comunismului


   Imediat după miezul nopÅ£ii de 12 spre 13 august 1961, trupele est-germane au început să ridice ceea ce statul numea "barieră de protecÅ£ie anti-fascistă". Dintr-un gard cu sârmă ghimpată, s-a transformat într-o graniţă, la care oricine dorea să treacă era oprit, ameninÅ£at că focuri de armă, câini de vânătoare ÅŸi garduri electrice. Un studiu recent susÅ£ine că peste 1.000 de oameni ar fi fost uciÅŸi încercând să fugă din Germania de Est peste graniţă, în timpul războiului Rece.
   Zidul a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989, moment în care se publica un decret al oficialităților est-germane ce permitea trecerea liberă a frontierei.
   Est-germanii au sosit în număr extrem de mare, atunci, la faÅ£a locului ÅŸi au traversat prin toate punctele de trecere a frontierei, unindu-se ÅŸi sărbătorind împreună cu mulÈ›imea din Berlinul occidental. Ulterior, Zidul a fost distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a avut loc, oficial, în 3 octombrie 1990.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu