50 de ani de la construirea Zidului Berlinului

 
Simbol al comunismului


   Imediat după miezul nopţii de 12 spre 13 august 1961, trupele est-germane au început să ridice ceea ce statul numea "barieră de protecţie anti-fascistă". Dintr-un gard cu sârmă ghimpată, s-a transformat într-o graniţă, la care oricine dorea să treacă era oprit, ameninţat că focuri de armă, câini de vânătoare şi garduri electrice. Un studiu recent susţine că peste 1.000 de oameni ar fi fost ucişi încercând să fugă din Germania de Est peste graniţă, în timpul războiului Rece.
   Zidul a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989, moment în care se publica un decret al oficialităților est-germane ce permitea trecerea liberă a frontierei.
   Est-germanii au sosit în număr extrem de mare, atunci, la faţa locului şi au traversat prin toate punctele de trecere a frontierei, unindu-se şi sărbătorind împreună cu mulțimea din Berlinul occidental. Ulterior, Zidul a fost distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a avut loc, oficial, în 3 octombrie 1990.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu