Gheorghe Burada

  

2 august 1831 - 25 martie 1870

    Gheorghe Burada a fost un muzician român, dirijor de cor, compozitor ÅŸi profesor de teorie-solfegii.
   Gheorghe Burada se trage dintr-o veche familie de cărturari din părÅ£ile OdobeÅŸtilor, care s-a ridicat spre ranguri de boierie. Tatăl său, Tudorachi Burada, ajunsese la rangul boieresc de vornic. Mama sa, Maria, era o femeie cultă. 
   Gheorghe Burada a studiat vioara în casa părintească. S-a perfecÅ£ionat apoi în străinătate, cu diferiÅ£i profesori particulari la Paris, Viena ÅŸi Dresda. DeÅŸi s-a specializat în studiul viorii, s-a afirmat ca dirijor de cor.
ÃŽn 1854, pe timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, Gheorghe Burada a înfiinÅ£at un cor religios, care cânta în limba română, dând primele răspunsuri la Sfânta Liturghie pe 23 aprilie 1854, în Biserica „SfinÅ£ii Atanasie ÅŸi Chiril“ din IaÅŸi. ÃŽn 1860, Gheorghe Burada a organizat ÅŸi un curs de muzică vocală armonizată, la ÅŸcoala Mănăstirii „SfinÅ£ii Trei Ierarhi“, continuând conducerea corului său, care, până în 1863, a cântat alternativ la bisericile din IaÅŸi, făcând repetiÅ£ii în casele de pe strada Sărăriei ale tatălui dirijorului, Tudorachi Burada, iar în 1864 a organizat corul de la Mitropolia Moldovei ÅŸi Sucevei.
   Gheorghe Burada a profesat ÅŸi ca ÅŸef de orchestră la Teatrul cel Mare din Copou, făcând ÅŸi aranjamente muzicale pentru o serie de piese din repertoriul teatrului.
   A funcÅ£ionat timp de aproape un deceniu ca profesor la conservatorul de Muzică ÅŸi DeclamaÅ£iune din IaÅŸi, pentru elevii căruia a scris în 1860 un manual, Principii elementare de muzică.
  A compus o serie de lucrări, între care Uvertura naÅ£ională, în 1852, un imn, în 1855, piese de salon, potpuriuri naÅ£ionale, liturghii etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu