Gheorghe Burada

  

2 august 1831 - 25 martie 1870

    Gheorghe Burada a fost un muzician român, dirijor de cor, compozitor şi profesor de teorie-solfegii.
   Gheorghe Burada se trage dintr-o veche familie de cărturari din părţile Odobeştilor, care s-a ridicat spre ranguri de boierie. Tatăl său, Tudorachi Burada, ajunsese la rangul boieresc de vornic. Mama sa, Maria, era o femeie cultă. 
   Gheorghe Burada a studiat vioara în casa părintească. S-a perfecţionat apoi în străinătate, cu diferiţi profesori particulari la Paris, Viena şi Dresda. Deşi s-a specializat în studiul viorii, s-a afirmat ca dirijor de cor.
În 1854, pe timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, Gheorghe Burada a înfiinţat un cor religios, care cânta în limba română, dând primele răspunsuri la Sfânta Liturghie pe 23 aprilie 1854, în Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ din Iaşi. În 1860, Gheorghe Burada a organizat şi un curs de muzică vocală armonizată, la şcoala Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, continuând conducerea corului său, care, până în 1863, a cântat alternativ la bisericile din Iaşi, făcând repetiţii în casele de pe strada Sărăriei ale tatălui dirijorului, Tudorachi Burada, iar în 1864 a organizat corul de la Mitropolia Moldovei şi Sucevei.
   Gheorghe Burada a profesat şi ca şef de orchestră la Teatrul cel Mare din Copou, făcând şi aranjamente muzicale pentru o serie de piese din repertoriul teatrului.
   A funcţionat timp de aproape un deceniu ca profesor la conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Iaşi, pentru elevii căruia a scris în 1860 un manual, Principii elementare de muzică.
  A compus o serie de lucrări, între care Uvertura naţională, în 1852, un imn, în 1855, piese de salon, potpuriuri naţionale, liturghii etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu