Ocrotitorii tinerilor căsătoriţi

  Mai puţin cunoscuţi, Sfinţii Petru şi Fevronia De Murom, prăznuiţi astăzi, sunt consideraţi ocrotitorii tinerilor căsătoriţi şi ai familiei.
   Povestea lor este simplă şi foarte frumoasă:


Cneazul Petru a trăit în ţinutul Murom, ajungând domnitorul său în 1203. La începutul domniei sale s-a îmbolnăvit foarte rău. La curtea cneazului se auzise despre fiica unui prisăcar ce era vestită pentru iscusinţa de a-i ajuta pe cei bolnavi cu ierburi de leac, astfel că au chemat-o să-l vindece pe cneazul suferind.
Îngrijit de Fevronia, tânărul cneaz şi-a recăpătat sănătatea. În tot acest rastimp, el s-a îndrăgostit de fermecătoarea şi înţeleapta Fevronia. Deşi nu era cneaghina, ci o fata de rând, cneazul s-a căsătorit cu ea.
Dar boierii nu s-au împăcat cu gândul ca o femeie de rând să ajungă cneaghina şi i-au cearut cneazului să o părăsească. Când cneazul a refuzat, boierii i-au alungat din cetate.

Cneazul era foarte mâhnit de cele întâmplate, dar soţia sa îl îmbărbăta şi îl mângâia. Curând, multe nenorociri s-au întâmplat în cetatea Muromului, iar norodul socotea că ele se datorau relei lor purtări faţă de cneaz şi soţia lui. Deci pocăindu-se, au cerut cneazului Petru şi cneaghinei Fevronia să se întorcă în cetate.  
Aceştis s-au întors la Murom, dăruindu-se facerilor de bine şi milosteniei, lucrând mai ales întru folosul săracilor, lucru pentru care au fost foarte îndrăgiţi. La apropierea morţii, ei s-au tuns în cinul monahicesc, fiind cunoscuţi si sub numele lor de călugări: David şi Evfrosinia.
Ei s-au rugat să moară în aceeaşi zi şi au cerut să fie înmormântaţi în acelaşi sicriu, doar cu o desparţitură între trupuri. Au murit în aceeaşi zi: 25 iunie 1228 şi au fost proslăviţi de sinodul Bisericii Ruse, în anul 1552.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu