Inaugurarea Capelei Sixtine

                 15 august 1483  - Este inaugurată Capela Sixtină


   Capela Sixtină, sau în italiană Cappella Sistina, este o capelă de rit romano catolic ÅŸi a fost construită între anii 1472 ÅŸi 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea.
  Planurile arhitectonice aparÅ£in lui Baccio Pontelli, iar lucrările de construcÅ£ie au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de' Dolci. Primul serviciu religios a fost celebrat la 9 august 1483 ÅŸi a fost dedicat ÃŽnălţării la cer a Fecioarei Maria.
   
   Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime ÅŸi 13,41 metri lăţime, corespunzând - conform tradiÅ£iei biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. ÃŽnălÅ£imea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereÅ£ii laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmoră. Capela are două părÅ£i: una mai mare împreună cu altarul, rezervată ceremoniilor religioase, ÅŸi alta mai mică pentru credincioÅŸi. ÃŽn timpul solemnităţilor mai importante, pereÅ£ii laterali sunt acoperiÅ£i cu tapiÅ£erii executate de Rafael.
    Picturile de pe pereÅ£ii laterali au fost executate de cei mai mari artiÅŸti ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli ÅŸi de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo ÅŸi Bartolomeo della Gatta. Subiectele picturilor reprezintă teme de istorie religioasă, selecÅ£ionate după conceptul medieval de împărÅ£ire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la naÅŸterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca creÅŸtinismului.
   ÃŽn 1508 Papa Iuliu al II-lea i-a încredinÅ£at lui Michelangelo pictarea plafonului, care iniÅ£ial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508-1512, artistul depune un efort istovitor, lucrează mai mult singur, stând ore în ÅŸir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, când lucrarea a fost desăvârÅŸită cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraÅ£i. Frescele au fost sfinÅ£ite cu ocazia sărbătorii Tuturor SfinÅ£ilor, în anul 1512.
    ÃŽn anul 1535, Michelangelo începe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema "Judecata de Apoi", pe care o termină după ÅŸase ani, în 1541. Tema capătă dimensiuni uriaÅŸe, fresca înfăţiÅŸează figuri ÅŸi scene pline de groază, reflectând propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasă criză de credinţă. Pe 31 octombrie 1541, papa dezveleÅŸte cu mult fast pictura. Autorităţile bisericeÅŸti ÅŸi opinia publică rămân stupefiate la vederea atâtor corpuri goale, fără nicio acoperire, în cea mai importantă biserică a creÅŸtinătăţii. Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate ÅŸi blasfemie. Cardinalul Carafa organizează o campanie ("Campania frunzelor de viţă") pentru acoperirea organelor genitale. Această acÅ£iune va avea loc după moartea lui Michelangelo ÅŸi va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera. Cu ocazia recentelor lucrări de restaurare, asepectul original a fost refăcut în cea mai mare parte.
  Actualmente, capela este folosită ca ÅŸi loc de desfăşurare a conclavurilor Papale pentru alegerea papilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu