Sfântul Voievod Neagoe Basarab - Domnitor al Ţării Româneşti

 
15 decembrie 1521
   Neagoe Basarab a fost Domnitor al Ţării RomâneÅŸti între 1512 ÅŸi 1521. SoÅ£ia sa a fost Doamna Despina, din familia sârbă Brancovici.

   Pe plan diplomatic a încercat să menÅ£ină relaÅ£ii de prietenie cu Ungaria, să stabilească relaÅ£ii diplomatice cu VeneÅ£ia ÅŸi Roma, ÅŸi chiar să medieze conflictul dintre creÅŸtinii ortodocÅŸi ÅŸi catolici. Continuă viziunea ÅŸi obiectivele politice iniÅ£iate de Åžtefan cel Mare ÅŸi încearcă să realizeze o coaliÅ£ie a statelor răsăritene împotriva expansiunii turceÅŸti.
   A făcut donaÅ£ii generoase mănăstirilor ortodoxe (în Å¢ara Românească ÅŸi în toate ţările din Balcani). ÃŽn timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de ArgeÅŸ, în jurul căreia s-a născut legenda MeÅŸterului Manole.
  Este ctitorul complexului monahal ÅŸi al bisericii monument din Curtea de ArgeÅŸ (1517). Pe lângă multe alte ctitorii a reedificat biserica de la ArgeÅŸ care era căzută în ruină "ca sa nu fie spre batjocură limbilor străine". Reprezentările de pe faÅ£a de exterioară a bisericii prevestesc - înainte de apariÅ£ia reformei protestante - pictura exterioară moldovenească ÅŸi inaugurează, după cum afirmă Sorin Ulea ÅŸi Paul Chihaia, o viziune militantă unitară a românilor ortodocÅŸi în lupta împotriva turcilor.
   Neagoe Basarab este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii vechi, ÃŽnvăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, scrisă în slavonă, dar tradusă ÅŸi în limba română (există o copie atestată în limba română din 1654).
  Prin condeiul său, Neagoe Basarab, în „învăţăturile” sale către fiul său Teodosie, aÅŸternuse pe hârtie nu numai principii de guvernare politică a statului ÅŸi principii morale de educare a tineretului, ci ÅŸi principii de guvernare a sufletului, care oferă celor ce le vor urma moÅŸtenirea adevăratelor valori, cele spirituale. Aceasta monumentală lucrare a fost creată între anii 1513-1521.
  Este canonizat la 8-9 iulie 2008, cu dată de sărbătorire: 26 septembrie.

Troparul Sf. Voievod Neagoe Basarab:
Domnitor preaînţelept între căpeteniile neamului românesc, ctitor de lăcaşuri sfinte, prieten al sfinţilor părinţi, învăţător luminat de Duhul Sfânt şi mare iubitor de pace, Sfinte Neagoe Voievod roagă pe Hristos Dumnezeu să mânuiască sufletele noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu