librăria Sophia ... "Fii demn!"

Librăria Sophia vă invită la o întâlnire "de amintiri"
împreună cu actorul
 Dan Puric   
foto: Horaţiu Lincă
  vineri, 2 decembrie 2011, ora 12.00
(str. Bibescu Vodă nr. 19)
  "Mama a fost medic. Dar ce medic! Medici sunt mulÅ£i pe acest pământ. Ei bine, mama era chiar mirarea medicinei însăşi! Da! Pentru că mama era singura doctoriţă din lume care se lăsa consultată de pacienÅ£i. Iar lucrul acesta îl mărturisea cu un ÅŸarm deosebit.
(...)
   Un medic vede multe în viaÅ£a lui, căci pacienÅ£ii sunt, dincolo de cazurile de boală, nu de puÅ£ine ori ÅŸi personaje. Ei bine, mama vedea mai întâi personajul ÅŸi apoi boala. Dar parcă la mama fiecare pacient venea înadins cu povestea lui, ca să i-o spună. Parcă fiecare n-ar fi suferit de o boală anume ci de o întâmplare anume. Iar de aici aveam sentimentul că de fapt mama nu se întorcea niciodată de la serviciu, ci dintr-o lume fantastică, plină nu de boli ci de destine imprevizibile.
(...)
   Cabinetul de consultaÅ£ii al mamei era o scenă unde totul lua dimensiuni ÅŸi răsturnări imprevizibile. La temperatura aia înaltă nu se mai ÅŸtia cine este pacientul ÅŸi cine medicul. Toată obiectivitatea ÅŸtiinÅ£ei ÅŸi detaÅŸarea necesară profesiei se topeau în sufletul ei, dând loc unor trăiri ÅŸi împliniri sufleteÅŸti în care medicamentul cel mai bun până la urmă era umorul, candoarea ÅŸi sensibilitatea unei naivităţi nepereche.
   Cazuistica medicală era excedată de cea de viaţă. Iar mama se implica atât de mult în viaţă încât uita de medicină. La cabinetul ei, pacienÅ£ii erau pretextul, căci cea care se perinda prin faÅ£a ei era de fapt viaÅ£a. Iar mama nu făcea nici o concesie, o consulta.
(...)
   De fapt mama nu trata bolnavii, trata însăţi viaÅ£a lor! O trata de la caz la caz (...) Le trata vieÅ£ile triste, dezamăgite, cu propria-i viaţă."

Un comentariu:

  1. Actorul Dan Puric se numara printre oamenii pe care ii admir foarte mult. Daca era asa un eveniment in orasul meu cu siguranta nu-l ratam.

    RăspundețiȘtergere