Obiceiuri şi tradiţii de sfinţii Arhangheli

  Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi ÅŸi purtând săbii, ca simbol al biruinÅ£ei, ÅŸi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.
  Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului ÅŸi tot el a adus drepÅ£ilor Ioachim ÅŸi Ana vestea zămisliri Maicii Domnului.
  ÃŽn folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparaÅ£ie cu Arhamghelul Gavriil.. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului ÅŸi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună ÅŸi trasneÅŸte, sau orânduieÅŸte singur grindina, cu tunul. El Å£ine ÅŸi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.
  ÃŽn trecut, în societatea tradiÅ£ională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriÅ£i pentru că "ei sunt păzitorii oamenilor de la naÅŸtere ÅŸi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora". 

   Arhanghelii, în viziunea populară, asistă ÅŸi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneÅŸti fireÅŸti ÅŸi purifică, prin post, conÅŸtiinÅ£ele.

  ÃŽn zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraÅ£i ÅŸi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, ce era considerată a fi purtatoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineaÅ£a zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu faÅ£a Å£n sus era semn Å£ncurajator, de bucurie Å£n randul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faÅ£a în jos era mare supărare în satele ÅŸi târgurile bucovinene.

  MoÅŸii de Arhangheli
  ÃŽn sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morÅ£ilor. Ofrandele date la pomană pentru morÅ£i, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "MoÅŸii de Arhangheli". Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi "lumina de veci" în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât ÅŸi pentru cei dispăruÅ£i fără lumânare.

  troparul, glas I

  ÃŽn fiecare an, în 8 noiembrie, Jandarmeria Română îi sărbătoreÅŸte pe SfinÅ£ii Arhangheli Mihail ÅŸi Gavriil, aceÅŸtia fiind consideraÅ£i patronii spirituali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu