"Oscar şi Tanti Roz" - carte, film, spectacol de teatru




   "Oscar şi Tanti Roz", de Eric-Emmanuel Schmitt,  e povestea unui băieţel de 10 ani, bolnav de leucemie, exasperat de laşitatea oamenilor mari, care nu sunt în stare să-i spună că mai are doar câteva zile de trăit.
  

Prietena lui e Tanti Roz, o asistentă care primeşte acest nume de la culoarea uniformei pe care o poartă. Ea este singura care îi spune adevărul micuţului, dăruindu-i şi două idei de geniu: să-şi trăiască fiecare din ultimele zile ca şi cum fiecare ar reprezenta  zece ani din viaţa lui (parcurgându-şi astfel viaţa pe-repede-înainte) şi să-i scrie câteva epistole lui Dumnezeu, în care încă nu crede.
   Copilul se ţine de plan şi astfel,  în lumea pe care i-o oferă spitalul, ajunge să experimenteze problemele fiecarei vârste, asumându-şi cu responsabilitate fiecare etapă parcursă.
   Este o poveste emoţionantă, care ne îndeamnă la responsabilizare în viaţa personală.

    În limba română, cartea a fost editată la ed. Humanitas.
   O găsiţi scanată la adresa: http://www.scribd.com/doc/4596756/EricEmmanuel-Schmitt-Oscar-i-Tanti-Roz, de unde o puteţi şi descărca - dacă doriţi să o citiţi.

   Ecranizare: Oscar et la dame rose (2009, Franţa)

  "Oscar şi Tanti Roz" a fost pus în scenă la Teatrul ".Bulandra", sala "Grădina Icoanei", şi a avut prima reprezentaţie pe 6 martie 2010, având în distribuţie pe: Oana Pellea, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru şi Cristina Cassian.

5 comentarii: