Sfinţii Martiri Brâcoveni - 16 august



Cântarea a IX a din Canonul Sfinţilor Martiri Brâncoveni,  glas I de Virgil Nanu

În interpretarea grupului psaltic "Sf. Ap. Andrei" al Mănăstirii Dervent

   Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa creştină, pe 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul romăn Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei  a fost decapitaţi. Aceeaşi pedeapsă a suferit-o şi sfetnicul Ianache.

 "De legea creştină nu mă las, căci în ea m-am născut şi am trăit, şi în ea vreau să mor! "
   În urma acestor cuvinte, sultanul a poruncit să fie tăiate capetele copiilor domnitorului. Primul cap retezat a fost al lui Constantin, fiul cel mare. Au urmat capetele lui Ştefan şi Radu. Când a sosit rândul lui Matei, baiatul cel mai mic, acesta a început să plângă. Tatal lui i-a poruncit să se asemene fraţilor săi. Copilul s-a îndreptat spre jertfă fără reţineri. A urmat Ianache Văcărescu, bunul sfetnic al Brăncoveanului şi apoi domnitorul, care a bătut o cruce mare şi a spus: "Doamne, fie voia Ta!".
  Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor. Au fost scoase de caâţiva creştini şi îngropate în mare taina într-o mănăstire din Halki, chiar lângă Ţarigrad. În vara anului 1720, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns rămăşitele domnitorului si le-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. A aşezat peste mormânt o piatră împodobită doar cu pajura ţării, fără nici o pisanie, iar deasupra a pus o candelă de argint. Pornind între altele, şi de la inscripţia de pe aceasta candelă (din 12 iunie 1720), Virgil Drăghiceanu a făcut în 1914 senzaţionala descoperire a mormântului voievodal ("cea mai mare răsplată pentru modesta mea activitate de o viaţă", ii scria el savantului Dimitrie Onciul). În jurul autenticităţii şi paternităţii descoperirii s-au iscat pe atunci multe polemici şi chiar procese, în care de partea lui Virgil Draghiceanu a fost încă de la început, printre mulţi alţii, şi marele Nicolae Iorga.
   Pe 15 august 1992, Constantin Brancoveanu cu fiii săi şi cu sfetnicul Ianache au fost declaraţi sfinţi de către Biserica Ortodoxa Romana. Sunt sărbatoriţi pe 16 august pentru a nu coincide cu sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu