Sfinţii Martiri Brâcoveni - 16 august



Cântarea a IX a din Canonul SfinÅ£ilor Martiri Brâncoveni,  glas I de Virgil Nanu

În interpretarea grupului psaltic "Sf. Ap. Andrei" al Mănăstirii Dervent

   Pentru că a refuzat să se lepede de credinÅ£a creÅŸtină, pe 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul romăn Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Åžtefan, Radu ÅŸi Matei  a fost decapitaÅ£i. AceeaÅŸi pedeapsă a suferit-o ÅŸi sfetnicul Ianache.

 "De legea creÅŸtină nu mă las, căci în ea m-am născut ÅŸi am trăit, ÅŸi în ea vreau să mor! "
   ÃŽn urma acestor cuvinte, sultanul a poruncit să fie tăiate capetele copiilor domnitorului. Primul cap retezat a fost al lui Constantin, fiul cel mare. Au urmat capetele lui Åžtefan ÅŸi Radu. Când a sosit rândul lui Matei, baiatul cel mai mic, acesta a început să plângă. Tatal lui i-a poruncit să se asemene fraÅ£ilor săi. Copilul s-a îndreptat spre jertfă fără reÅ£ineri. A urmat Ianache Văcărescu, bunul sfetnic al Brăncoveanului ÅŸi apoi domnitorul, care a bătut o cruce mare ÅŸi a spus: "Doamne, fie voia Ta!".
  Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor. Au fost scoase de caâţiva creÅŸtini ÅŸi îngropate în mare taina într-o mănăstire din Halki, chiar lângă Å¢arigrad. ÃŽn vara anului 1720, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns rămăşitele domnitorului si le-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din BucureÅŸti. A aÅŸezat peste mormânt o piatră împodobită doar cu pajura ţării, fără nici o pisanie, iar deasupra a pus o candelă de argint. Pornind între altele, ÅŸi de la inscripÅ£ia de pe aceasta candelă (din 12 iunie 1720), Virgil Drăghiceanu a făcut în 1914 senzaÅ£ionala descoperire a mormântului voievodal ("cea mai mare răsplată pentru modesta mea activitate de o viaţă", ii scria el savantului Dimitrie Onciul). ÃŽn jurul autenticităţii ÅŸi paternităţii descoperirii s-au iscat pe atunci multe polemici ÅŸi chiar procese, în care de partea lui Virgil Draghiceanu a fost încă de la început, printre mulÅ£i alÅ£ii, ÅŸi marele Nicolae Iorga.
   Pe 15 august 1992, Constantin Brancoveanu cu fiii săi ÅŸi cu sfetnicul Ianache au fost declaraÅ£i sfinÅ£i de către Biserica Ortodoxa Romana. Sunt sărbatoriÅ£i pe 16 august pentru a nu coincide cu sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu