"Before the Rain" (Pred Dozdot)

  (durată 113 minute)

  “Before the Rain” (în original “Pre Kise” sau “Pred doždot”, 1994) al fotografului, jurnalistului şi cineastului macedonean stabilit în America, Milcho Manchevski, a apărut într-o perioadă de maximă exacerbare a conflictului armat iugoslav şi expune cu o rară percutanţă artistică tema violenţei şi a intoleranţei din Balcani şi de pretutindeni.
      Filmul are trei părţi: Words, Faces şi Picture - trei poveşti de dragoste şi sacrificiu.
    A fost distribuit în 50 de ţări (mai puţin, România), întrunind peste 3000 de cronici din lumea întreagă, cucerind peste 30 de premii în festivaluri, în frunte cu Leul de Aur veneţian.
Există chiar voci printre exegeţi, care susţin că neproliferarea conflictului armat în Macedonia, în momentul când acesta cuprinsese tot mai multe state ex-iugoslave, s-ar fi datorat pledoariei pacifiste a peliculei "Before the rain".
   În 2002 regizorul Milcho Manchevski, care a semnat şi scenariul filmului, a fost laureat cu premiul “Maica Tereza” pentru activitate umanitară. 

    Fără a fi un film de război, “Înainte de ploaie” vorbeşte despre arme, intoleranţă şi violenţă şi despre cercul vicios generat de acestea: un cerc al setei de răzbunare şi al urii comunitare (interetnice şi/sau interreligioase), iraţional şi atemporal, identic într-un oraş civilizat (Londra) ca şi  într-un cătun arhaic din Munţii Dinarici.

Un comentariu: