"Adio, tovarăşi!"

   Televizinea Română a început să difuzeze începând de joi 17 noiembrie ora 22.00, un film documentar serial despre prăbuşirea Uniunii Sovietice şi a blocului comunist.
  Serialul are 6 episoade, de câte 52 de minute. La realizarea documentarului au contribuit 17 televiziuni din întreaga Europă. Pelicula a fost realizată de producătorul german Christian Beetz, căruia i s-au pus la dispoziţie peste 700 de ore de imagini de arhivă. Beetz a declarat că filmul vrea să sublinieze inclusiv conflictul dintre generaţii: cei bătrâni care au tăit în acea perioadă şi cei tineri, care nu o înţeleg.
   Pe lângă film, va fi lansată şi o carte pe aceeaşi temă, lansare la care va fi prezent, în Bucureşti, şi regizorul Christian Beetz.

"Farewell, Comrades" - trailer 
 
Părerea lui Alecu Solomon. 
 Alexandru Solomon a absolvit Facultatea de Film din Bucureşti în 1991. A debutat ca operator la filmul Priveşte înainte cu mânie (regia Nicolae Margineanu) pentru care a fost premiat la International Camera Festival. În paralel cu activitatea de director de imagine la filme de ficţiune ("În fiecare zi Dumnezeu ne săruta pe gură", regia Sinisa Dragin, "Examen", regia Titus Muntean), Alexandru Solomon a scris şi regizat, începând din 1993, mai multe filme documentare. Realizate ca producţii independente, documentarele lui au fost premiate în ţară şi străinatate. Franzela exilului, despre Caragiale la Berlin, a obtinut Premiul Special al Juriului, UCIN 2003. Atat Omul cu o mie de ochi - un film despre viaţa şi fotografiile lui Iosif Berman, cât şi Viaţă de câine - o radiografie a Bucureştiului ca sat fără câini şi oras cu câini - au fost desemnate drept Cele mai bune documentare la Festivalul DaKINO in 2001, respectiv 1998. Marele jaf comunist este prima sa coproducţie internaţională. Cel mai recent documentar al său este Kapitalism - reţeta noastră secretă.

2 comentarii:

  1. Mulţumesc pentru semnalare. Primul episod l-am scăpat, dar s-ar putea să îl găsesc pe net, pe undeva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu drag, Peter.
    Sunt foarte curioasă cum tratează subiectul.
    Poate-l comentăm la sfârşitul ultimului episod.
    Duminică plăcută!

    RăspundețiȘtergere