6 August 1867 - S-a înfiinţat Biblioteca Academiei Române


 

 

   ÃŽnfiinÅ£ată la 6 august 1867, un an dupa fondarea SocietaÅ£ii Academice Române, Biblioteca Academiei Române a avut dintru început misiunea de a aduna ÅŸi conserva în colecÅ£iile sale fondul naÅ£ional de manuscrise ÅŸi tipărituri, ilustrând istoria ÅŸi cultura românească, precum ÅŸi istoria ÅŸi civilizaÅ£ia universală.
     Biblioteca naÅ£ională, colecÅ£iile sale au o structură enciclopedică, începând cu cele mai vechi texte în limba română sau în limbile de cancelarie ÅŸi cult care au circulat în interioriul spaÅ£iului românesc, până la ultimele publicaÅ£ii de orice tip ÅŸi pe orice suport. Biblioteca Academiei Române este ctitoria mai multor generaÅ£ii de cărturari care, prin donaÅ£ii ÅŸi o intensă politică de achiziÅ£ii, au contribuit la propăşirea ei. Beneficiară a depozitului Legal din 1885, are în atribuÅ£iile sale publicarea bibliografiei retrospective a cărÅ£ii ÅŸi periodicelor româneÅŸti, precum ÅŸi a unor bibliografii speciale, cum ar fi Bibliografia Mihai Eminescu sau Bibliografia Războiului de Independenţă, servind documentarea ÅŸi cercetarea asupra ÅŸtiinÅ£ei ÅŸi culturii române.
   Fondurile sale se cifrează la peste 10 milioane de unităţi, dintre care 3.600.000 monografii ÅŸi 5.300.000 publicaÅ£ii seriale.
   ColecÅ£iile speciale, aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, îi asigură acesteia un loc de frunte printre instituÅ£iile de acest fel din România. Dintre ele, colecÅ£ia de manuscrise este cea mai bogată din Å£ară, iar colecÅ£iile Cabinetului de Stampe, cele ale Cabinetului de Numismatică, Cabinetului de Muzica ÅŸi Cabinetului de HărÅ£i sunt adevarate puncte de referinţă în domeniu.
Biblioteca Academiei efectuează schimburi de publicaţii cu alte academii, instituţii ştiinţifice, de învăţământ superior şi biblioteci din străinatate şi coordonează activitatea schimbului de publicaţii a altor unităţi ale Academiei Române, fiind în acelaşi timp nucleul unei vaste reţele formată din bibliotecile filialelor Academiei Române şi ale institutelor de cercetare ale acesteia.
   De asemenea, Biblioteca Academiei Române este biblioteca depozitară a publicaÅ£iilor ONU.
   Pentru menÅ£inerea la zi a colecÅ£iilor sale ÅŸi pentru a răspunde necesităţilor unei biblioteci moderne, Biblioteca Academiei Române ÅŸi-a axat politica de achiziÅ£ii a publicaÅ£iilor străine nu numai pe achiziÅ£ii directe ci, în primul rând, pe schimbul internaÅ£ional. ÃŽn acelaÅŸi timp, legatele ÅŸi donaÅ£iile unor mari personalităţi au constituit o importantă sursă de îmbogăţire a fondurilor bibliotecii. 
 
5 august 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu