cuvânt la zi de pomenire...

            
  ''Ce-i foloseÅŸte omului să câştige lumea întreagă, dacă-ÅŸi pierde sufletul?'" Putem agonisi toate bogăţiile pământului, putem dobândi toată slava ÅŸi admiraÅ£ia lumii întregi, putem să ne însuÅŸim înÅ£elepciunea ÅŸi ÅŸtiinÅ£a tuturor neamurilor ÅŸi a tuturor înteleptilor, dar dacă ne-am vândut sufletul diavolului sau l-am lăsat să se pângărească prin păcat ÅŸi să meargă în iad, am pierdut totul. Căci toate celelalte nu au nici o valoare înaintea lui Dumnezeu, dacă nu dobândim mântuirea. Sau altfel spus, putem pierde orice, afară de suflet, căci dacă ne rămâne acesta,  încă n-am pierdut nimic. Toate se pot reface, se pot dobândi la loc, afară de suflet."
      pr. Sofian Boghiu - din Smerenia ÅŸi dragostea, însuÅŸirile trăirii ortodoxe

(...)
   ViaÅ£a de dincolo de mormânt este, într-un fel, o continuare a vieÅ£ii pământeÅŸti. Fiecare duce cu sine dispoziÅ£iile sufleteÅŸti pe care le-a avut până în ultimele clipe ale vieÅ£ii. Dincolo, nimeni nu-ÅŸi mai poate schimba aceste dispoziÅ£ii ÅŸi nimeni nu se mai poate hotărî pentru bine sau pentru rău, ci fiecare îşi continuă viaÅ£a sufletească aÅŸa cum a trăit-o aici, în lumea aceasta pământească.
    Cei care poartă raiul în inima lor încă de aici, de pe pământ, îl duc cu ei dincolo. Cei care au aici pe pământ iadul în inima lor, îl duc împreună cu ei dincolo. Cei care trăiesc în comuniune cu Dumnezeu aici, în aceeaÅŸi comuniune ÅŸi fericire vor trăi ÅŸi dincolo, pe când cei ce trăiesc departe de Dumnezeu aici pe pământ, departe de El vor trăi ÅŸi dincolo de mormânt.
                                                               pr. Sofian Boghiu - Despre judecata particulară  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu