Édith Piaf

   Édith Piaf ( 19 decembrie 1915 - 10 octombrie 1963), cântăreaţă franceză de mare succes, care a consacrat genul "chanson".
   Numele său adevărat era Édith Giovanna Gassion. Şi-a luat pseudonimul "Piaf" (în argot-ul parizian = vrabie) cu ocazia debutului, în anul 1935.
   A avut o carieră furtunoasă, cu sute de piese în repertoriu, şi o viaţă la fel de furtunoasă. Călătoreşte foarte mult, cucerind publicul la fiecare apariţie pe scenă.
   
  La începutul anului 1959, în cursul unui concert triumfal la New York, Édith se prăbuşeşte epuizată pe scenă. Internările în clinici se succed una după alta. În ciuda stării sale de sănătate deplorabile, cucereşte din nou Parisul în 1961 într-un concert în sala Olympia, cu noul său chanson, "Non, je ne regrette rien". După o cură de convalescență în apropiere de Grasse, marea cântăreață încetează din viață în ziua de 11 octombrie 1963, în aceeaşi zi cu scriitorul Jean Cocteau, prietenul şi colaboratorul său. Este înmormântată în cimitirul "Pére Lachaise" din Paris.



Un comentariu:

  1. Si mie mi-a placut mult muzica ei! Am citit si cartea despre viata ei scrisa de sora sa!
    Un destin unic marcat de golul lasat de cei dragi disparuti si de singuratate!

    RăspundețiȘtergere