Legenda darurilor de Sfântul Nicolae

 Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaÅ£iei financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritiÅŸului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uÅŸa casei nobilului, un săculeÈ› cu aur.
  Povestea s-a repetat întocmai ÅŸi când a venit vremea de maritiÅŸ pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea ÅŸi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. ÃŽn acea noapte l-a văzut pe episcop, care lăsa săculetul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiÅŸ ÅŸi a dat drumul săculetului prin hornul casei, într-o ÅŸoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării ÅŸosetelor de ÅŸemineu.
  După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaÅ£iei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaÅŸteptat îi mulÅ£umea episcopului Nicolae pentru el. Cei trei săculeÅ£i cu aur făcuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

Sfântul Nicolae de Mira Lichiei a fost unul din cei 318 participanți ai Conciliului de la Niceea, astăzi İznik, Turcia.

 troparul Sf. Ier. Nicolae
 protopsalt Mihai Bucă

2 comentarii: