Simpozionul se va desfăşura în zilele de 15 şi 16 mai, în Aula mare 'Teoctist Patriarhul' din Palatul Patriarhiei, informează Ziarul Lumina. 'În fiecare an, facultatea noastră organizează manifestări ştiinţifice care ţin seama, pe de o parte, de cercetarea teologică actuală şi de preocupările teologiei ortodoxe în general, iar pe de altă parte, ţin seama şi de viaţa Bisericii. În cazul acesta, întrucât avem Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, am considerat că este bine să realizăm o astfel de manifestare ştiinţifică. La discuţii vor participa profesori de la mai multe facultăţi de teologie ortodoxă europene', a spus părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti.
La acest simpozion internaţional sunt invitaţi profesori de la Academia Teologică din Moscova, Academia Teologică de la Sankt Petersburg, Academia Teologică de la Kiev, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei, Facultatea de Ştiinţe Biblice şi Arheologice din Ierusalim, Academia Teologică din Tbilisi, Universitatea de Stat din Georgia.
'Majoritatea participanţilor sunt profesori de teologie dogmatică şi teologie liturgică şi sub aceste două dimensiuni va fi tratată Taina Sfântului Maslu, dar pentru ca aria să fie mai cuprinzătoare, vor fi surprinse şi acele aspecte canonice locale, în sensul că există anumite tradiţii locale ale săvârşirii Tainei Sfântului Maslu, şi în Biserica noastră, şi în Biserica Ortodoxă din Rusia sau Patriarhia Antiohiei. De exemplu, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va analiza printre altele şi particularitatea că Molitfelnicele din Ardeal din secolele trecute erau rugăciuni speciale pentru credincioşii bărbaţi şi pentru credincioase care veneau la Maslu', a mai spus părintele decan Ştefan Buchiu.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cu ocazia acestui simpozion va fi lansat şi Anuarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti pe anul 2012. 'Anuarul facultăţii cuprinde o serie de studii ale profesorilor noştri, dar şi lucrările congresului de teologie de anul trecut, care a fost dedicat familiei creştine. Prin aceasta facem şi punte între cei doi ani, între Taina Botezului şi Taina Cununiei şi Taina Sfântului Maslu. Folosim prilejul acesta pentru a arăta preocupările profesorilor de teologie din Bucureşti. Aceste studii cuprinse în anuar au şi rezumate în limbi de circulaţie internaţională', a mai spus părintele decan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu