Arhimandritul Rafail Karelin

   Arhimandritul Rafail Karelin (n. 1931), cleric al Bisericii Ortodoxe Gruzine, fost profesor de slavonă, istoria religiei şi ascetică al Academiei Teologice din Tbilisi, fiu duhovnicesc al cunoscuţilor stareţi, schiarhimandritul Serafim Romanţov (canonizat în 2010) şi schiigumenul Sava Ostapenko, apropiat al Sfântului Zinovie, Mitropolitul de Tetri-Ţkaro (canonizat în 2010), este unul dintre scriitorii de mare popularitate ai Ortodoxiei contemporane de limbă rusă, autor a peste 30 de cărţi pe diverse teme duhovniceşti.
http://www.librariasophia.ro/img/pozefmari/rafail_karelin_arhim-drumul_spre_cunoasterea_de_sine_convorbiri_despre_viata_duhovniceasca-8309.jpg 
 Această carte este scrisă sub forma unor convorbiri între duhovnic şi ucenicii sau vizitatorii săi. Se cuvine să spunem de la început: atât duhovnicul, cât şi interlocutorii săi sunt persoane reale, nu inventate. Duhovnicul este însuşi părintele Rafail, iar interlocutorii sunt oameni cu care acesta a dialogat despre diferite aspecte ale vieţii duhovniceşti. Discutând cu duhovnicul, vizitatorii îl întreabă, îşi exprimă nedumeririle, polemizează, se mânie, se supără, acceptă, în cele din urmă, unele lucruri, dar cel mai important e faptul că primesc răspuns la întrebările care îi neliniştesc. Probabil că multe dintre ele reprezintă probleme care îi frământă şi pe cititorii cărţii de faţă. De aceea, credem că puţini sunt cei care vor rămâne fără folos citind‑o. Celor care caută adevărul le va ajuta, la fel cum i‑a ajutat pe cei care au purtat aceste discuţii cu autorul. Celor cărora adevărul li s‑a descoperit ca viaţă în Hristos în Biserica Ortodoxă le va servi spre rezolvarea nedumeririlor de care se ciocneşte inevitabil orice om raţional îmbisericindu-se şi a căror înlăturare netezeşte calea urmării lui Hristos.

2 comentarii:

  1. Stiu ca sunt off-topic :)
    Anastasia, mai stii ca mi-ai pasat o leapsa? Cea cu 11 intrebari, tot felul de 11 chestii :)
    In sfarsit, am facut-o. Sper sa-ti placa.
    http://dragosteoarba.blogspot.ro/2012/08/sosita-din-toate-zarile.html

    RăspundețiȘtergere