ocrotitorul Bulgariei...

Sfântul Ioan de Rila https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbPoZDDCSLTgnTNXvikEHGuhRDlVrtJLgo6DgW0csVbnxwztu4
  Motele Sfântului, despre care se crede că au puteri miraculoase şi vindecătoare, au ajuns, după cucerirea zonei Serdica, în 1183, la Esztregom, capitala Ungariei, unde au rămas timp de patru ani. Trimise înnapoi în Serdica, acestea au fost mutate în 1194 la Veliko Târnovo, de unde au fost aduse, în 1469, la Mânăstirea Rila, unde au rămas până astăzi. Din păcate, însă, doar mâna stângă a Sfântului Ioan se mai păstrează.
  Testamentul Sfântului Ioan de Rila, întocmit din neţărmurită dragoste pentru discipolii săi întru credință, a constituit o adevărată carte de căpătâi pentru călugări, preoţi şi  următoarele generaţii.
  Peştera în care Ioan şi-a petrecut 12 ani din viaţă se găseşte la nord-est de mânăstire şi poate fi vizitată.
 http://milikas.files.wordpress.com/2010/11/p1440653.jpg?w=500&h=375
  Mânăstirea Rila este cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei şi, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice şi arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană.
  Mânăstirea este situată la aproximativ 120 km sud de Sofia, pe versantul sudic al Munţilor Rila, la 1147 m altitudine şi la 18 km de oraşul Rila, în parcul natural “Mânăstirea Rila”.
  Construită asemeni unei fortăreţe medievale, mânăstirea adăposteşte între zidurile sale din piatră un complex de clădiri nepereche, dispuse în jurul curţii interioare largi, de forma unui patrulater neregulat.
http://milikas.files.wordpress.com/2010/11/dsc02075.jpg?w=500&h=333
 Mai multe detalii aflaţi de aici.

Un comentariu: