Sfântul călător

  Sfântul Spiridon era de loc din insula Cipru. S-a născut către anul 268 d.Hr. într-un mic sat numit Askia, situat la opt kilometri nord de Trimitunda, aproape de Sa­la­mina, pe atunci capitala Ciprului. În tine­reţe a fost păstor de oi şi a fost căsătorit, însă a rămas văduv de timpuriu. După ce s-a că­lugărit, lucrând neo­bo­sit pentru a culege mierea virtuţii şi cerce­tând legea lui Dum­nezeu, a de­venit iubitor de oameni şi nespus de milostiv.
  Şi tocmai pentru marea sa virtute a fost hirotonit episcop al Trimitundei. După hirotonirea sa, minunile au urmat una după alta.
   Deşi era episcop, el nu se ruşina să-şi vadă de turma sa de oi şi capre ca un păstor oarecare. Pentru că încrederea Sfântului în purtarea de grijă a lui Dumnezeu era nelimitată, dânsul nu-şi păzea ţarcul niciodată. Într-o noapte, nişte hoţi, găsindu-l nepăzit şi văzând că puteau intra nestingheriţi au vrut să fure câteva oi, dar Dumnezeu i-a legat pe aceştia cu legături ne­văzute. Aceştia nu au mai putut face nici o mişcare, stând astfel ţintuiţi până dimineaţă, când sosi Sfântul Spiridon şi-i găsi. Văzându-i, înţe­lese numaidecât ce se petrecuse. Cu ru­gă­ciunile sale, Îl înduplecă pe Domnul să-i dezlege, iar Domnul îi ascultă rugăciunea. Sfântul nu numai că nu-i pedepsi pentru fapta lor, cum ar fi procedat oricare alt om, dar îi povăţui cu multă blândeţe să se lase de hoţie şi să-şi schimbe viaţa. Şi le mai dărui, pe deasupra, şi câte un berbec, ca să le răsplă­tească „osteneala“…

  După o viaţă întreagă în slujba Domnului, Sfântul s-a mutat în patria ce­rească, la ve­­­ne­rabila vârstă de 80 de ani, către anul 348 d.Hr., fiind îngropat în biserica „Sf. Apostoli“ din Trimitunda.
 Când arabii au ocupat insula, ciprioţii au deschis mormântul Sfântului pentru a muta sfintele moaşte la Constantinopol. Atunci au descoperit că trupul Sfântului era întreg, iar din mormânt ieşea un miros de busuioc, semn al sfinţeniei vieţii sale. Când a căzut Constantinopolul în 1453, sfintele moaşte au fost mutate în Serbia, după care un părinte din Corfu le-a adus în insula din Grecia unde se găsesc şi acum. Până în ziua de astăzi sfintele moaşte întregi ale Sfântului Spiridon continuă să facă minuni cu puterea lui Dumnezeu. El este cunoscut ca „sfântul călător“, deoarece papucii de mătase de pe tălpile sale se uzează în fiecare an şi sunt în­locuiţi la praznicul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu