ura şi denigrarea - educaţia partidului!

http://www.curentul.ro/2013/images/stories/2013/02/06/01-atac.jpg
Guvernul USL, printr-o instituţie din subordinea directă a primului ministru, Victor Viorel Ponta, cere unei autorităţi locale – Primăria Târgu Ocna, prin adresa Nr. 600/8.11.2012, retragerea titlului de cetăţean de onoare, acordat de către Consiliul Local Târgu Ocna fostului deţinut politic Valeriu Gafencu, un personaj cu totul aparte, considerat de către cei care au studiat regimul totalitar din România drept una dintre cele mai emblematice figuri ale istoriei întemniţaţilor politici din ţară şi nu numai. Prin Hotărârea nr. 17 din data de 10.02.2009, Consiliul Local al orașului Târgu Ocna, Județul Bacău, a acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Târgu Ocna, post mortem, lui Valeriu Gafencu, sfântul închisorilor comuniste.

Evreul Nicolae Steinhardt, creștinat în închisoare și devenit monah la mănăstirea Rohia îl denumește pe martirul Valeriu Gafencu, drept „Sfânt al închisorilor“ (în cartea „Jurnalul Fericirii“). În data de 24 ianuarie 2013 s-au împlinit 92 de ani de la nașterea lui Valeriu Gafencu iar în data de 16 februarie 2013 este comemorat la Târgu Ocna printr-un parastas săvârșit la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și închinarea la Troița ridicată în cimitirul unde au fost îngropate cele peste 120 de victime ale comunismului căzute în temniță din Târgu Ocnă. Ca în fiecare an, manifestarea este sprijinită de Asociația Prezent, de familia lui Valeriu Gafencu și de foștii deținuți politici care au împărtășit același crez românesc.
În semn de maximă batjocură față de comemorarea fostului deținut politic, martir al poporului român, acum, Guvernul Ponta vrea să-i desființeze memoria sfântului închisorilor ucis de bestiile bolșevice și cere primăriei anularea hotărârii din 2009.
Într-o adresă emisă de o instituție aflată în subordinea  lui Ponta se cere primarului orașului Tg. Ocna, Ștefan Șilochi, să i se retragă calitatea de cetă­țean de onoare al orașului Târgu Ocna sfântului închisorilor comuniste. Se invoca Legea nr 51/1991 privind siguranța națională și se pretinde că Valeriu Gafencu ar fi fost condamnat în 1941 (elev la vremea aceea!) pentru „activitate într-o organizație fascistă“.
Documentul ce poartă antetul Guvernului României reprezintă o mostră de sofism tembel cum rar s-a văzut. Selectam doar câteva pasaje pentru a înțelege toată lumea ce logică strâmba guvernează în România. „Având în vedere că Valeriu Gafencu a fost membru al unei organizații fasciste, fapt pentru care a fost condamnat de două ori de către statul român și faptul că nu a fost condamnat la închisoare de către regimul comunist, considerăm că acordarea titlului de cetățean de onoare reprezintă recunoașterea și încurajarea morală a imaginii unei persoane care a militat pentru valori și principii incompatibile cu valorile democrației“.

Sunt susţinute sentinţele regimul Antonescu
Alexandru Florian, cel care conduce institutul aflat în subordinea lui Ponta,  se asociază unei sentințe militare ordonate de mareșalul Antonescu, ba mai mult o și aprobă, iar în altă parte a stupefiantului document susține că Valeriu Gafencu nu a fost condamnat de regimul comunist, ci că a stat prin pușcării așa, de capul său, că nu avea ce face pe-acasă.
Valeriu Gafencu a sfârșit în pușcărie salvându-i viața lui Richard Wurbrand, căruia i-a cedat   medicamentele , știind că nu mai are multe zile de trăit, având în vedere gravitatea bolii sale. Cităm din mărturia lui Ion Popescu cel care i-a fost coleg de pușcărie lui Valeriu Gafencu: „un deținut al lagărului Tg Ocna, Victor Leonida Stratan, care-l iubea și-l admira pe Valeriu Gafencu, a obținut printr-o intervenție specială de la familie un pachet cu streptomicină. Deoarece starea lui era ceva mai bună, a venit cu medicamentele la Valeriu, fericit că îi poate salva viața. Acesta le-a primit, dar a doua zi l-a înștiințat pe Stratan că a hotărât să le dăruiască pastorului Wurmbrand, spunând că salvarea lui ar însemna mult pentru dezvoltarea creștinătății, fiind o personalitate recunoscută, cu relații internaționale și o mare putere de influență. Deși Stratan s-a supărat, medicamentele au fost folosite de pastorul Wurmbrand, a cărui viață a fost astfel salvată prin devotamentul și jertfă de sine a studentului Valeriu Gafencu“.
Sacrificiul suprem al creștinului în beneficiul unui evreu este batjocorit astăzi de guvernul Ponta, acuzat în numeroase rânduri de instituții internaționale prestigioase după ce l-a promovat în echipa executivă pe Dan Șova, cel care a negat existența Holocaustului în România.

Solicitarea adresată autorităţilor locale din Tg. Ocna este nulă de drept
A așeza însă efigia statului român, a Guvernului României pe un text de asemenea stupiditate și rea voința este însă cu atât mai grav cu cât induce și amenințări la adresa autorităților locale. Adresă a fost transmisă Primăriei Târgu Ocna de Institutul Național pentru Studiul Holocaustului în România „Ellie Wiesel“, instituție guvernamentală care prin OUG nr. 16/08.05.2012 a fost trecută în subordinea directă a lui Victor Viorel Ponta. Până la această dată, prin hotărârea nr.902 din 4 august 2005 semnată de premierul Tăriceanu,  Institutul era desemnat drept instituție publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor.
Ponta și-a subordonat anul trecut Institutul Holocaustului iar acum institutul este finanțat din subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. În vara lui 2012, o altă hotărâre de guvern a conferit institutului atribuția legală de a propune parlamentului legi sau modificări ale legislației existente.
Conform Notei de Fundamentare la Hotărârea Guvernului nr. 563/2012 privind unele măsuri pentru organizarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și a Secretariatului de Stat pentru Culte – „Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel“, instituție publică finanțată din venituri proprii și din subvenții acordate de la bugetul de stat, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, trece în coordonarea primului-ministru, printr-un consilier de stat, potrivit dispozițiilor art. VII pct.3 din OuG nr. 16/2012.“
Așadar, din dorința directorului institutului, Alexandru Florian, care are rang de înalt funcționar guvernamental, martirul închisorilor comuniste, Valeriu Gafencu, nu mai are dreptul nici măcar la pomenire.
Funcționarii guvernamentali care au adresat primăriei Târgu Ocna cererea abominabilă habar n-au însă de lege. Consiliul Local conferă titlurile de cetățean de onoare și tot acesta poate stabili condițiile în care se poate retrage, în conformitate cu art. 36 alin. 8 din Legea 215/2001. Degeaba se cere primăriei să retragă titlul, fiindcă oricum nu poate să o facă.
Primarul nu conduce ședințele, doar le convoacă; ședințele sunt conduse de un consilier local ales ca președinte de ședința pentru maxim 3 luni; cât despre propunerea venită din partea Guvernului și a Institutului subordonat Ellie Wiesel, aceasta chiar dacă exista e doar facultativa, adică Consiliul Local nu e obligat să țină cont de ea.

Reacţia foştilor deţinuţi politici
Replica societății civile, a organizațiilor foștilor deținuți politici, în frunte cu părintele Justin Pariu de la mănăstirea Petru Voda față de actul de demență al funcționarilor  Guvernului Ponta a venit neîntârziat. Un mare număr de foști deținuți politici și organizații ale memoriei lagărelor comuniste au protestat public. În petiție se arata următoarele:
„(...) Apartenența lui Valeriu Gafencu la Frățiile de Cruce și Mișcarea Legionară nu poate fi considerată ca apartenență la organizații fasciste în primul rând datorită neacceptării de către aceste organizații a definirii lor ca fasciste, În plus, este de notorietate faptul că Tribunalul de la Nurnberg, instanță penală internațională care a judecat crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Țările aderente ale Axei Berlin-Roma și colaboratorii acestora, a scos de sub orice acuzare încă din timpul anchetei preliminare Mișcarea Legionară. Unul din argumentele autorităților penale internaționale de exonerare a Mișcării legionare de participare la crime împotriva umanității, a fost tocmai acela că, între 1941 și 1944, legionarii refugiați în Reich au fost deținuți în lagărele naziste ca prizonieri politici, alături de alte categorii aflate în dizgrația hitleriștilor, precum evreii, polonezi ș.a..
Faptul că Mișcarea Legionară nu a avut un caracter fascist a fost confirmat și după 1990 de mai multe instanțe românești care au acordat foștilor deținuți politici condamnați pentru activitate legionară drepturile cuvenite conform DL 118/1990.
Faptul că Valeriu Gafencu „nu a fost niciodată condamnat la închisoare de către regimul comunist“, așa cum se exprimă reprezentanții Guvernului Ponta, nu îi poate anula acestuia nici statutul de fost deținut politic și nici incontestabilele fapte de sfințenie, com­por­tamentul său de martir al închisorilor comuniste.
Acordarea post-mortem lui Valeriu Gafencu a titlului de cetățean de onoare al orașului Târgu Ocna, s-a făcut nu pentru apartenența sa la o mișcare politică, ci pentru comportamentul lui excepțional față de semenii săi din închisoare, mergând până acolo încât și-a iertat sincer torționarii care l-au dus la moarte.“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu