Despre lucrurile ultime

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFCUaasoWnrO7IZ0DkW5uO-e3ks0LG7xXt-I4ew972dkOhNgE- Otto Weininger (1880 -1903), filozof austriac (cu studii de psihologie). Participă la clasele de ştiinţe naturale şi medicină, învaţă greaca veche, latina, franceza şi engleza de timpuriu; ulterior şi spaniola, italiana şi parţial limbile nordice: suedeza, daneza, norvegiana. Catalogat drept misogin şi antisemit, Weininger este cunoscut mai ales pentru ideile îndrăzneţe şi provocatoare din "Sex şi caracter".
  
 "Despre lucrurile ultime" reia anumite idei din "Sex şi caracter" şi analizează rostul culturii şi al moralei în faţa provocărilor ştiinţei, într-o lume pozitivistă, care estompează individualităţile.
  Lucrarea este o colecţie de fragmente "veşnic verzi" din cultura universală, împletind discursuri din artă, literatură, ştiinţe sociale şi religie - care constituie, dincolo de valoarea pentru fiecare domeniu în parte, pilde ale înţelepciunii tuturor timpurilor.
  De pildă: "Nelegiuitul se simte bine când în jurul său se află mulţi nelegiuiţi. Aceasta deoarece el caută oameni vinovaţi ca şi el: nu are nevoie de judecător, ci vrea să scape de judecător, de Bine, şi ar vrea să dea realitate numai Nimicului. De aceea el se simte eliberat de contradicţie şi desăpovărat dacă şi celălalt este ca el."
sau: "Nelegiuitul este pesoana care comite continuu păcatul originar şi continuă să păcătuiască fără să facă vreun efort de a renunţa. Este preocupat de confortul pământesc (...) Şi o persoană bună poate cădea pradă greşelii, se naşte în cadrul fixat de păcatul originar, dar apoi se simte împovărată de vină tot restul vieţii şi, esenţialmente, nu are nici un motiv de mulţumire sau de mândrie. Un om bun are nevoie de o viaţă întreagă pentru a ajunge de la starea de ne-liberă la starea liberă; acesta este sensul pe care el îl dă vieţii sale."
  mai explicit:
 "Dumnezeu este scopul fiinţei umane, iar religia este voinţa omului de a fi Dumnezeu."
  "Individualitatea ia naştere din vanitate, deoarece avem nevoie de spectatori şi vrem să fim văzuţi. (..) Diavolul este omul care are totul, dar care, totuşi, nu este bun; în timp ce totalitatea trebuie să izvorască numai din bine şi să existe în virtutea binelui.  (...) Şi nemurirea individuală este tot vanitate, sau egoismul faimei."

 Emil Cioran spunea că-l fascina la Weininger "exagerarea ameţitoare, infinitatea în negaţie, refuzul bunului simţ, intransigenţa ucigătoare, căutarea unei poziţii absolute, mania de a conduce un raţionament până la punctul în care acesta se autodistruge şi prin care năruieşte edificiul din care face parte". 
Din păcate, "calităţile" remarcabile, remarcate şi apreciate de Cioran aveau să-l ducă pe Weininger la sinucidere.

Departe de a putea fi considerată o recenzie, sau măcar prezentare de  carte, înscriu postarea în campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

8 comentarii:

  1. Sincera sa fiu, nu am auzit de acest Weininger pana astazi. Sau daca am auzit, intre timp am uitat. Recenzia ta mi-a starnit curiozitatea. Mi-as dori sa ii citesc cartile.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce destin...
    a propovaduit credinta avand ca baza bunatatea si cu toate astea si-a luat singur viata...
    poate ca raspunsurile pe care le-a gasit nu l-au multumit...
    o personalitate deloc obisnuita...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vrut sa stiu mai multe despre acest Weininger asa ca am ajuns la Wikipedia! Parerea mea? Era usor dus cu pluta... dar ramane doar parerea mea! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Anastasia...stiai ca am o suta de chestii pe cap. De ce nu m-ai anuntat despre recenzie? N-am mai reusit sa ajung ieri desi vazusem ca mai aparuse ceva pe blog. Tare rau imi pare. :(
    Pe de alta parte...ai zis ca nu crezi ca mai ai timp s-o citesti. Si n-am mai fost in alerta. Acum cred ca e tardiv. Dupa cate stiu eu.
    Poti sa nu mai publici acest comentariu. La articol am sa comentez separat. In plus, trebuie anuntata pe FB recenzia si cum nu ai FB... cred si sper ca ai anuntat-o pe mail. O sa o anunt eu si pe FB si ti-o si inscriu in tabelul respectiv. Macar atat sa fac. Comentarii am eu mai multe...dar nu stiu cum sa fac sa fie considerate aici. Am sa intreb.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma cam mira ca ai reusit citi un om catalogat cum este catalogat de chiar edtura. N-am mai cautat altceva despre el. Din lipsa de timp.
    M-a uimit cat de putin a trait si totusi a lasat ceva. Apoi am vazut ca s-a sinucis. Nu stiu cat era el de matur la 23 de ani...in general nu stim mare lucru despre viata si orice altceva la acea varsta desi avem impresia ca stim.
    Nu stiu nici cat de bine gandea. Poate cam ciudat, caci ceea ce a scris Cioran despre el pare suficient de clar.
    Oricum, te apreciez ca ai reusit sa citesti un misogin si un om cu o gandire destul de neobisnuita, la urma urmei...
    Sper sa fie luate totusi in considerare si aceste comentarii, de azi :)

    Gata, am introdus recenzia in tabel!
    Poti verifica aici.
    http://www.inlinkz.com/wpview.php?id=245790

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos, Elly, dar ieri s-au încheiat, iar eu nu am strâns 15 comentarii. :)
      A fost foarte greu, recunosc. Pentru a înţelege anumite paragrafe a trebuit să citesc suplimentar.
      Ce să fac, m-am pripit, nu am căutat întâi să văd cine-ai autorul... E prima carte din viaţa mea pe care o aleg doar după titlu, fără nici o altă informaţie.
      Dar, am promis, nu puteam să las lucrul la jumătate, chiar dacă nu am câştigat pomişorul. Dacă nu spuneam nimic despre carte/autor, consideram că am furat cartea... şi asta nu mă lăsa să dorm. Înţelegi, nu?
      O seară frumoasă! te pup

      Ștergere
    2. Ba da, recenzia ta conteaza! Tocmai scrisesem dincolo ca am o intrebare de pus. Am pus-o si am primit si raspuns. Loredana a fost foarte amabila si mi-a raspuns. Recenzia ta este inregistrata si se va lua in calcul adaugandu-i-se comentarii de la cei care au mai multe, de exemplu de la mine. Fiindca fiecare recenzie avea nevoie doar de 15. Restul, ce depaseau numarul de 15, ducandu-se spre alte recenzii care din lipsa de timp sau alte conjuncturi n-au reusit sa adune cele 15 comm-uri.
      Deci poti sa fii linistita :)
      Noapte buna!

      Ștergere