Sfântul Ioan Sinaitul

Sfântul Ioan Scărarul, sau Scolasticul, s-a născut, probabil, în Palestina şi a trăit în preajma Muntelui Sinai, unde spre sfârşitul vieţii a şi fost egumenul mănăstirii, de aceea se mai numeşte uneori şi Sfântul Ioan Sinaitul. I se mai zice în tradiţia creştină şi Ioan Scolasticul, pentru ca a fost unul din Sfinţii mari cărturari.
Este sărbătorit în fiecare an la data de 30 martie, dar îi este închinată şi duminica a patra din Postul Mare, deoarece în această perioadă, în biserică, se citeşte din lucrarea Scara.


 Scara e o carte de profunde analize psihologice. Ea se poate citi cu interes duhovnicesc, dar se poate citi şi cu un interes ştiinţific. E uimitor cum un Părinte din secolul al VI-lea, a ştiut să sesizeze şi să analizeze, cu infinite amănunte, cele mai subtile mişcări ale sufletului omenesc şi, totodată, sa prescrie metode care să îndrume cum pot fi dirijate mişcările sufleteşti dinspre rău înspre bine.
E o carte folositoare în acelaşi timp pentru duhovnici cât şi pentru ucenici, pentru începători dar şi pentru înaintaţi, pentru monahi dar şi pentru mireni. Fiecare are ce alege din ea. Citind-o, înţelegi că nu e simplu deloc să-ţi creşti sufletul. E ca şi cum ţi-ai creşte un copil. Şi pentru aceasta e nevoie de o anumită disciplină şi rânduială, pe care numai neştiinţa o poate ignora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu