Petre Ţuţea 1902 - 1991



    Petre Å¢uÅ£ea a vazut lumina zilei la 6 Octombrie 1902 în satul Boteni, Muscel, în familia unui preot. Urmează liceul Neagoe Basarab din Câmpulung, Gh. BariÅ£iu din Cluj; Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, Universitatea Humboldt din Berlin unde studiază formele de guvernământ. Termină ca doctor în economie politică ÅŸi drept si devine discipol al lui Nae Ionescu.
   Colaborează la diverse publicaÅ£ii naÅ£ionaliste, în special la ziarul Cuvântul condus de Nae Ionescu, ziar de înaltă factură intelectuală, alături de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcănescu ÅŸi alÅ£i exponenti straluciÅ£i ai elitei intelectuale legionare, unde scrie numeroase articole de substanţă, studii de economie ÅŸi politică. Românismul generatiei legionare interbelice, marele intelectual l-a definit simplu:

  " A însemnat să fim noi înÅŸine..." (vezi lucrarea Petre TuÅ£ea - ÃŽntre Dumnezeu ÅŸi Neamul meu, FundaÅ£ia Anastasia, Bucuresti, 1992).
În cadrul Guvernului Naţional-Legionar instaurat după 6 Septembrie 1940, Petre Ţuţea a îndeplinit funcţia de Şef de Serviciu şi apoi Director în Ministerul Economiei Naţionale.
După venirea comuniştilor la putere, Petre Ţuţea este arestat şi condamnat mai întâi la 5 ani închisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de muncă silnică din care a executat 8 ani în această fază (1956-1964) în diverse penitenciare (Bucureşti, Jilava, Ocnele Mari), dar mai ales la Aiud unde era concentrat grosul vârfurilor legionare, fiind eliberat în anul 1964 cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor indurate:
  "– Tot ce-am suferit – declara Petre Tutea –, aÅŸ fi neconsolat ÅŸi aÅŸ fi fost în tot timpul claustrării mele, în timpul prizonieratului meu în temniţă... dacă n-aÅŸ fi trăit convingerea fermă că îmi face cinstea suferinÅ£ei unui mare popor... greu de istorie ÅŸi de viitorul lui strălucit". (ibidem). HărÅ£uit în permanenţă de regimul comunist prin autorităţile sale represive, Petre Å¢uÅ£ea a avut curajul să-ÅŸi exprime convingerile sale legionare până în ultimele clipe ale vieÅ£ii:
  "– Un Român absolut trebuie să fie legionar", spunea el. "Corneliu Codreanu a fost o PERSONALITATE. Personalitatea e un ins care influenÅ£ează ambianÅ£a prin simpla lui forţă harismatică; un om cu har. Si Codreanu a avut acest har, a facut o Miscare puternică" (ibidem). Pentru ca tot el să revină ÅŸi să adauge:
  "– Legionarismul a fost o revoluÅ£ie pentru că a însufleÅ£it o generaÅ£ie, construind ordinea de stat pe substanÅ£a istorică a poporului român" (ibidem).
  Continuu sub observaÅ£ia agenÅ£ilor securităţii comuniste după eliberarea sa din închisoare, Petre Å¢uÅ£ea a suferit enorm, dar cu stoicism, ÅŸicanele repetate ale acestora. Numeroasele descinderi la locuinÅ£a sa modestă de lângă CiÅŸmigiu, au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii ÅŸi materiale la care acesta lucra.
Marele român Petre Ţuţea s-a stins din viaţă lucid, în ziua de 3 Decembrie 1991, într-o rezervă a spitalului "Cristiana" din Bucureşti pe când era intervievat de un grup de reporteri. Întrebat: "Ce înseamnă un om de dreapta?", câteva clipe înainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a răspuns simplu:
  "– Român absolut, asta înseamnă!" (ibidem)

Opera
Carti si studii publicate

  • "Antropologie economica - Perspectivele economice ale României moderne" (17 medalioane conclusive) în "Cuvântul";
  • "Mircea Eliade". Apare în fascicole în revista "Familia" din Oradea, între 2 februarie 1990 - 9 septembrie 1990. 75 pag.; editie ulterioara in Biblioteca revistei "Familia", Imprimeria de Vest, Oradea, 1992;
  • "Aristotel si arta" (reflectii estetice). ÃŽn revista "Familia" (Oradea), nr. 1-2-3 din 1991;
  • "ÃŽntre Dumnezeu si Neamul meu". Fundatia "Anastasia". Editura si Imprimeria "Arta Grafica", Bucuresti, 1992. 400 pag.;
  • "Batrânetea si alte texte filosofice". Editura "Viitorul romanesc", Bucuresti, 1992;
  • "Reflectii religioase asupra cunoasterii". Editura "Nemira", Imprimeria Coresi, Bucuresti, 1992;
  • "Omul" (tratat de antropologie crestina). Editura "Timpul", Iasi, 1992;
  • "Philosophia perennis". Editura "Icar". Editura Horia Nicolescu, Bucuresti, 1992;
  • "Proiectul de tratat - Eros". (Prin colaborarea mai multor edituri): Editura "Pronto & Astra" (Brasov), Editura "Thetis" (Bucuresti); Editura Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, cu concursul Asociatiei "Porumbeni", Tipografia Centrala din Chisinau, 1992;
  • "321 de vorbe memorabile ale lui Petre Tutea". Antologiile Humanitas, Editura "Humanitas", Bucuresti, 1993;
Despre autor:
  • "Convorbiri euharistice" de Dorin Popa. Institutul european pentru cooperare cultural- stiintifica, Iasi, Colectia Texte de frontiera, 1992;
  • "Jurnal cu Petre Tutea" de Radu Preda. Editura "Humanitas", Bucuresti, Imprimeria Coresi, 1992.
  • "Cugetari memorabile" (I). Bucuresti, 1999.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu