Vincent van Gogh

 

30 martie 1853 - 29 iulie 1890

  Celebrul pictor olandez Vincent van Gogh a avut o viaţă tulburătoare, plină de coÅŸmaruri, uneori, imposibil de redat în cuvinte, care a făcut subiectul a numeroase filme, cărÅ£i, eseuri etc. Arderea sa vulcanică nu poate fi asemuită cu a nici unui artist plastic din istoria picturii universale. 
   Marele Van Gogh s-a născut in Zundert (Olanda) ÅŸi a murit în FranÅ£a, la două zile după ce s-a împuÅŸcat. DeÅŸi a trăit numai 37 de ani, a lucrat până la demenţă, iar picturile sale sunt dintre cele mai apreciate din istoria artei.
   
Tablourile lui Van Gogh
    Cea mai mare parte din lucraăile pictorului olandez, peste 70, sunt pe simezele galeriei Bernheim-Jeune din Paris. Altele sunt în colecÅ£ii particulare de pe întreg mapamondul ăi nu puÅ£ine lucrări au fost furate, falsificate ÅŸi vândute ca fiind originale. S-a creat un fel de „industrie“ (falsificatori) van Gogh, din care trăiesc o mulÅ£ime de hoÅ£i „elitiÅŸti“. 
   ÃŽn toată viaÅ£a, legendarul pictor nu a vândut decât o singuă lucrare. ÃŽn prezent, pânzele sale valorează zeci ÅŸi sute de milioane de dolari. ÃŽn 1987, la o casă de licitaÅ£ie, un tablou din seria „Floarea-Soarelui“ s-a vândut cu 40 de milioane de dolari.

   ÃŽn 1886, van Gogh s-a mutat la Paris împreuna cu fratele sau, Théo.
   La Paris, van Gogh s-a întâlnit cu cei mai valoroÅŸi pictori ai perioadei postimpresioniste, precum: Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Camille Pissarro ÅŸi Georges Seurat. ArtiÅŸti ale căror teorii l-au influenÅ£at pe van Gogh, în sensul bun al cuvântului. „Amprenta“ lui Pisarro a fost aproape decisivă în adoptarea paletei coloristice.
   ÃŽn urma cu 11 ani, van Gogh mai vizitase Parisul, când o expozitîie impresionistă l-a răvăşit. De aceea, îşi dorea mult să fie aproape de artiÅŸtii pe care îi venera. Dintre toti, Gauguin îi era cel mai apropiat sufleteÅŸte. Åži unul ÅŸi celălalt împărtăşeau acelaÅŸi crez. Anume că starea interioară trebuie reflectată în creaÅ£ie. Muncea până la epuizare, iar sănătatea sa a devenit precară. A simÅ£it că este povară pentru fratele său, motiv pentru care în 1888 a părăsit Parisul. S-a mutat in Arles - în sud-estul FranÅ£ei - într-o casă cumparată de pictor. Boala a început să se accentueze. Era agitat. ÃŽn special la beÅ£ie, când nu-ÅŸi mai putea controla furia. Certurile cu prietenul său Gauguin au devenit mai frecvente ÅŸi mai primejdioase. După ce s-a mutat, într-un singur an a creat adevarate capodopere, cum ar fi seria de picturi cu floarea-soarelui ÅŸi Cafeneaua de noapte. CreaÅ£ia lui van Gogh se manifestă ca ardere vulcanică, aidoma evoluÅ£iei bolii sale psihice. Permanent ÅŸi-a dorit să aibă discipoli. Avea conÅŸtiinÅ£a valorii de sine ÅŸi, de aici, poate, a început ÅŸi drama vieÅ£ii artistului. A sperat să formeze la Arles o comunitate de artiÅŸti care să gândească la fel ca el. Gauguin a fost singurul care a acceptat să-i fie discipol. ÃŽnsă, nu a rezistat mai mult de două luni în Arles. La ultima ceartă, van Gogh a vrut sa-l ucidă cu briciul de barbierit. Gauguin, speriat, a fugit ÅŸi nu s-a mai întors. Furios, van Gogh ÅŸi-a tăiat, cu acelaÅŸi brici, o bucată din urechea dreaptă. Abia atunci a fost prima răbufnire a bolii sale mentale, diagnosticată ulterior ca dementţă. A realizat pericolul care-l pândesÅŸte ÅŸi, de bună voie, în 1889, s-a internat în ospiciul din Saint-Rémy, pentru tratament.
   Doctorii l-au lăsat să lucreze liber, însă numai în perioadele de ameliorare a bolii ÅŸi de calmitate ale marelui artist. Astfel, în mai puÅ£in de un an, van Gogh a pictat peste 200 de tablouri. ÃŽn anul 1890, celebrul pictor s-a stabilit definitiv într-o cameră la Auvers-sur-Oise, la numai 30 km de Paris. Acolo a început să picteze într-un ritm infernal. 71 de tablouri in tot atatea zile. Era fanatic. Realmente, atunci, van Gogh a făcut revoluÅ£ie în pictură ÅŸi a devenit cunoscut în toată lumea. FireÅŸte, starea sa mentală s-a deteriorat. Cea emoÅ£ională s-a amplificat. Astfel că, la sfârÅŸitul lunii iulie 1890, simÅ£indu-se o povară pentru fratele său, Theo, dar ÅŸi pentru ceilalÅ£i, s-a împuÅŸcat.
   Două zile mai târziu, titanul van Gogh a murit în braÅ£ele fratelui său.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu