Kalist Monahul, ed. Predania



   Cartea este întocmită pe mai multe mărturisiri personale ale Părintelui, pe care autorul l-a cunoscut îndeaproape. Este uşor de remarcat în iconomia textului diferemţa de stil - cel monahicesc al părintelui şi cel laic al autorului. De asemenea, modul cum au fost preluate şi redate în scris relatările Părintelui,  celui ce "de mic a fost mândru şi încăpăţânat", trădează nu arareori stângăcia dogmatică a autorului, străin de profunzimile învăţăturii de credinţă ortodoxă, fascinat însă de personalitatea Părintelui Kalist.
   Cititorul nu poate confunda romanul cu o autobiografie duhovnicească, dimpotrivă, are nevoie a citi cu discernamântul cuvenit anumite pasaje ale cărţii, poate nu tocmai fidele stilului duhovnicesc în care au fost relatate de către Părintele Kalist, ci mai degrabă îmbăcate în stil propriu autorului.
   Dincolo de unele aspecte discutabile ale scrierii, esenţial rămâne duhul creştin realist al cărţii, de care se poate folosi orice cititor al ei. Nu puţine dintre "păţaniile" Părintelui Kalist - pentru unii scandaloase, cu siguranţă -, sunt uşor de comparat cu îmtâmplări relatate în Patericul Egiptean sau în vieţi sau scrieri ale marilor Părinţi ai Bisericii, mai vechi şi mai noi.
   Părintele Kalist a trăit şi şi-a lucrat mântuirea într-un context istoric foarte complex şi zdruncinat şi în stilul său nu tocmai liniştit, conform trăsăturilor personalităţii sale. Sinceritatea lui debordantă în credinţă, ca şi în revoltă, asumarea firii sale mândre şi încăpăţânate, conferă "povestirii" prospeţime, realism şi autenticitate şi induce optimism caracterelor mai puţin domoale, pentru că, deşi Mântuitorul Iisus Hristos l-a iubit pe feciorelnicul şi ascultătorul Ioan, nici pe năvalnic Ap. Petru nu l-a dispreţuit.
   Din "aventura" vieţii duhovniceşti a Părintelui Kalist poate învăţa orice creştin ceva pentru propria sa "aventură".


   Cartea se găseşte la librăria Sophia, preţ: 17,50 RON

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu