Kalist Monahul, ed. Predania



   Cartea este întocmită pe mai multe mărturisiri personale ale Părintelui, pe care autorul l-a cunoscut îndeaproape. Este uÅŸor de remarcat în iconomia textului diferemÅ£a de stil - cel monahicesc al părintelui ÅŸi cel laic al autorului. De asemenea, modul cum au fost preluate ÅŸi redate în scris relatările Părintelui,  celui ce "de mic a fost mândru ÅŸi încăpăţânat", trădează nu arareori stângăcia dogmatică a autorului, străin de profunzimile învăţăturii de credinţă ortodoxă, fascinat însă de personalitatea Părintelui Kalist.
   Cititorul nu poate confunda romanul cu o autobiografie duhovnicească, dimpotrivă, are nevoie a citi cu discernamântul cuvenit anumite pasaje ale cărÅ£ii, poate nu tocmai fidele stilului duhovnicesc în care au fost relatate de către Părintele Kalist, ci mai degrabă îmbăcate în stil propriu autorului.
   Dincolo de unele aspecte discutabile ale scrierii, esenÅ£ial rămâne duhul creÅŸtin realist al cărÅ£ii, de care se poate folosi orice cititor al ei. Nu puÅ£ine dintre "păţaniile" Părintelui Kalist - pentru unii scandaloase, cu siguranţă -, sunt uÅŸor de comparat cu îmtâmplări relatate în Patericul Egiptean sau în vieÅ£i sau scrieri ale marilor PărinÅ£i ai Bisericii, mai vechi ÅŸi mai noi.
   Părintele Kalist a trăit ÅŸi ÅŸi-a lucrat mântuirea într-un context istoric foarte complex ÅŸi zdruncinat ÅŸi în stilul său nu tocmai liniÅŸtit, conform trăsăturilor personalităţii sale. Sinceritatea lui debordantă în credinţă, ca ÅŸi în revoltă, asumarea firii sale mândre ÅŸi încăpăţânate, conferă "povestirii" prospeÅ£ime, realism ÅŸi autenticitate ÅŸi induce optimism caracterelor mai puÅ£in domoale, pentru că, deÅŸi Mântuitorul Iisus Hristos l-a iubit pe feciorelnicul ÅŸi ascultătorul Ioan, nici pe năvalnic Ap. Petru nu l-a dispreÅ£uit.
   Din "aventura" vieÅ£ii duhovniceÅŸti a Părintelui Kalist poate învăţa orice creÅŸtin ceva pentru propria sa "aventură".


   Cartea se găseÅŸte la librăria Sophia, preÅ£: 17,50 RON

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu