viaţa... (12)

Spune NU drogurilor: tutunul.
subiect propus de costin

   Obiceiul de a fuma este unul din comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sãnãtatea tinerilor. Consumul tutunului de cãtre tineri este foarte rãspândit în toate regiunile din lume si în creştere în ţãrile în curs de dezvoltare. În majoritatea ţãrilor tabagismul înregistreazã o creştere mai mare la consumatoii de sex feminin, astfel cã prevalenţa la fete este egalã cu cea înregistratã la bãieţi şi chiar o depãşeşte în unele ţãri. Tinerii încep sã fumeze la o vârstã din ce în ce mai precoce (marea majoritate înainte de vârsta de 19 ani, foarte putini tineri dobândesc acest obicei dupã aceastã vârstã).
   Nocivitatea fumului de ţigarã variazã în funcţie de caracteristicile tutunului şi ale hârtiei, precum şi de lungimea şigaretei (scurtarea acesteia prin fumat creşte concentratia gazelor în fazã solubilã). Frecvenţa şi gravitatea bolilor produse de fumat este corelatã cu numãrul ţigãrilor fumate şi cu vârsta la care se începe aceastã activitate.
   Fumatul intensiv şi prelungit joacã un rol determinant în apariţia a numeroase afecţiuni mortale sau invalidante la adult, ca de exemplu: cancerul pulmonar, emfizemul şi bronşita cronicã, ateroscleroza, cardiopatia ischemicã. Fetele care utilizeazã anticoncepţionale orale au un risc crescut de apariţie a afecţiunilor cardio-vasculare mai târziu în viaţã, dacã fumeazã.
   Tutunul are efecte nocive asupra fãtului la fetele însãrcinate fumãtoare şi creşte riscul naşterii premature şi insuficienţei ponderale la naştere. În ţãrile în curs de dezvoltare, unde statusul nutriţional al mamei este adesea nesatisfãcãtor, riscul este şi mai mare.
   Mestecarea tutunului provoacã afecţiuni dentare, gingivale şi cancerul cavitãţii bucale.

13 comentarii:

 1. Adevărat,este primul și pare atât de nevinovat...

  RăspundețiȘtergere
 2. ...cu toate ca stim efectele nocive ale tutunului, este cel mai raspandit drog usor...

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cred că începănd de la prima deprindere rea pe care o învaţă, copilul începe să-şi piardă inocenţa şi frumuseţea interioară - şi mă refer la egoism, egocentrism... Fumatul sau orice alt "viciu", din acestea pornesc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Asa e cum zici tu si cum zic multi altii....dar eu tot fumez :(. O zi faina

  RăspundețiȘtergere
 5. o zi faină şi ţie, geanina.
  şi eu am fumat, 12 ani.

  RăspundețiȘtergere
 6. drog uşor zici?
  pune un fumător să se lase... şi-ai să vezi ce uşor e!
  iar ca nocivitate...
  mulţam de vizită, dragă g.

  RăspundețiȘtergere
 7. Interesantă tema. Și informațiile despre tutun. O duminică frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 8. Este tot un drog din păcate, crează dependenţă şi afectează grav sănătatea.

  RăspundețiȘtergere
 9. Am fumat 11 ani si m-am lasat de 1 an si jumatate. Este un drog si este destul de greu sa te lasi, dar nu imposibil... nu exista nici o metoda de a te lasa, trebuie sa vrei si sa ai vointa :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Aveţi dreptate amândoi.
  după-amiază plăcută!

  RăspundețiȘtergere
 11. Acei ochi negri străbătând fumul sunt pătrunzători! Felicitări pentru mesajul transmis; o seară liniștită!

  RăspundețiȘtergere
 12. Mulţumesc, Dana.
  O săptămână frumoasă şi liniştită!

  RăspundețiȘtergere