Rabindranath Tagore


   Rabindranath Tagore, numele europeinizat al lui Rabindranâth Thâkur (n. 6 mai 1861, Jorosanko, Calcuta — d. 7 august 1941) a fost un scriitor ÅŸi filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului ÅŸi Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913.



   Tagore a crescut într-o famile de artiÅŸti ÅŸi reformatori sociali ÅŸi religioÅŸi, opuÅŸi sistemului castelor ÅŸi favorabili unei ameliorări a condiÅ£iei femeii indiene. 
   Tagore ÅŸi-a făcut studiile la Calcutta ÅŸi în Anglia, unde a studiat dreptul
   ÃŽn 1906, după divizarea Bengalului, aderă la miÅŸcarea naÅ£ionalistă indiană. 
  Tagore este cunoscut atât ca poet, cât ÅŸi ca filosof, însă aceste două calităţi sunt greu de separat în cultura indiană, în mod implicit filosofia este permanent prezentă în poezia sa. 
  S-a interesat de problemele educaÅ£iei ÅŸi, în 1921, reorganizează Universitatea „Vishba-Bharati“ din Shantiniketan, unde însuÅŸirea culturii indiene este accesibilă atât studenÅ£ilor indieni, cât ÅŸi celor străini. ÃŽn 1951 a fost recunoscută ca Universitate internaÅ£ională de stat. 
   A început să scrie poezii încă de la vârsta de 17 ani. Operele sale au fost scrise în dialectul bengalez, pe care Tagore le traducea el însuÅŸi în limba engleză. A fost cel mai important scriitor indian din epoca colonială.     
   Tagore a scris poezii, povestiri, romane, drame ÅŸi eseuri filosofico-pedagogice. Opera sa literară cea mai faimoasă este culegerea de poezii „Grădinarul“ sau „Ofranda lirică“ (1913). Alte opere mai cunoscute sunt romanul „Căminul ÅŸi lumea“ (1910), drama „Oficiul poÅŸtal“ (1912). Scrierile sunt pătrunse de o adâncă religiozitate ÅŸi reflectă admiraÅ£ia pentru natură ÅŸi pentru patria sa, India
   ÃŽncepând cu anul 1929 a început să se ocupe cu pictura, a fost ÅŸi compozitor al mai multor cântece cu caracter popular. Imnurile naÅ£ionale ale Indiei ÅŸi Bangladeshului sunt compuse pe cuvintele unor poeme ale lui Rabindranath Tagore. 
   A fost primul scriitor din Asia care a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (1913).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu