...la zi de praznic, cu pr. Cleopa

NaÅŸterea Maicii Domnului                          
                                                                                (†2 decembrie 1998) 
   "Noi, ortodocÅŸii, pe Preasfânta Fecioară Maria ÅŸi Născătoarea de Dumnezeu o cinstim mai mult decât pe toÅ£i sfinÅ£ii ÅŸi îngerii, dar totuÅŸi nu-i aducem slujire ca lui Dumnezeu. 
   Cinstirea ce i se dă se numeÅŸte preacinstire, ÅŸi ei i se cuvine această preacinstire pentru că ea este Maica lui Dumnezeu, nu numai o "prietenă" a Lui, asemenea celorlalÅ£i sfinÅ£i. (...) Ea este mai presus decât sfinÅ£ii ÅŸi îngerii: "Ceea ce eÅŸti mai cinstită decât heruvimii ÅŸi mai slăvită, fără de asemănare, decât serafimii...".

Mănăstirea Sub Piatră

   Maica Domnului a născut fiind fecioară (...) Arhanghelul s-a închinat Fecioarei Maria numind-o pe ea plină de har ÅŸi binecuvântată între femei (...) prin aceasta nearătând dispreÅ£ faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ci descoperind o veche taină: "zdrobirea capului ÅŸarpelui prin femeie" (Facerea 3, 15) ÅŸi că ea va fi acea tainică Evă care va naÅŸte pe Noul Adam, Hristos, Care va aduce viaÅ£a în lume. (...)
   La cele de mai sus trebuie adăugate ÅŸi următoarele:
   Fiind Maică a Mântuitorului, Fecioara Maria a fost ÅŸi este mijlocitoare a mântuirii.
   Zămislind de la Duhul Sfânt pe Mântitorul în pântecele ei, a fost cu totul curăţită de păcate, ca nici un alt om, oricât de sfânt ar fi fost.
  Fiind prezisă de Dumnezeu cinstirea ei - ca nici o altă cinstire a vreunui sfânt -, sfânta Fecioară Maria trebuie socotită ca cea dintâi dintre sfinÅ£i (...)"

_____ preluat din:  
                                            editura Sophia, 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu