viaţa... (12)

Spune NU drogurilor: tutunul.
subiect propus de costin

   Obiceiul de a fuma este unul din comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sãnãtatea tinerilor. Consumul tutunului de cãtre tineri este foarte rãspândit în toate regiunile din lume si în creÅŸtere în ţãrile în curs de dezvoltare. ÃŽn majoritatea ţãrilor tabagismul înregistreazã o creÅŸtere mai mare la consumatoii de sex feminin, astfel cã prevalenÅ£a la fete este egalã cu cea înregistratã la bãieÅ£i ÅŸi chiar o depãşeÅŸte în unele ţãri. Tinerii încep sã fumeze la o vârstã din ce în ce mai precoce (marea majoritate înainte de vârsta de 19 ani, foarte putini tineri dobândesc acest obicei dupã aceastã vârstã).
   Nocivitatea fumului de Å£igarã variazã în funcÅ£ie de caracteristicile tutunului ÅŸi ale hârtiei, precum ÅŸi de lungimea ÅŸigaretei (scurtarea acesteia prin fumat creÅŸte concentratia gazelor în fazã solubilã). FrecvenÅ£a ÅŸi gravitatea bolilor produse de fumat este corelatã cu numãrul Å£igãrilor fumate ÅŸi cu vârsta la care se începe aceastã activitate.
   Fumatul intensiv ÅŸi prelungit joacã un rol determinant în apariÅ£ia a numeroase afecÅ£iuni mortale sau invalidante la adult, ca de exemplu: cancerul pulmonar, emfizemul ÅŸi bronÅŸita cronicã, ateroscleroza, cardiopatia ischemicã. Fetele care utilizeazã anticoncepÅ£ionale orale au un risc crescut de apariÅ£ie a afecÅ£iunilor cardio-vasculare mai târziu în viaţã, dacã fumeazã.
   Tutunul are efecte nocive asupra fãtului la fetele însãrcinate fumãtoare ÅŸi creÅŸte riscul naÅŸterii premature ÅŸi insuficienÅ£ei ponderale la naÅŸtere. ÃŽn ţãrile în curs de dezvoltare, unde statusul nutriÅ£ional al mamei este adesea nesatisfãcãtor, riscul este ÅŸi mai mare.
   Mestecarea tutunului provoacã afecÅ£iuni dentare, gingivale ÅŸi cancerul cavitãţii bucale.

13 comentarii:

  1. Adevărat,este primul și pare atât de nevinovat...

    RăspundețiȘtergere
  2. ...cu toate ca stim efectele nocive ale tutunului, este cel mai raspandit drog usor...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred că începănd de la prima deprindere rea pe care o învaţă, copilul începe să-şi piardă inocenţa şi frumuseţea interioară - şi mă refer la egoism, egocentrism... Fumatul sau orice alt "viciu", din acestea pornesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e cum zici tu si cum zic multi altii....dar eu tot fumez :(. O zi faina

    RăspundețiȘtergere
  5. o zi faină şi ţie, geanina.
    ÅŸi eu am fumat, 12 ani.

    RăspundețiȘtergere
  6. drog uÅŸor zici?
    pune un fumător să se lase... şi-ai să vezi ce uşor e!
    iar ca nocivitate...
    mulţam de vizită, dragă g.

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesantă tema. Și informațiile despre tutun. O duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Este tot un drog din păcate, crează dependenţă şi afectează grav sănătatea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fumat 11 ani si m-am lasat de 1 an si jumatate. Este un drog si este destul de greu sa te lasi, dar nu imposibil... nu exista nici o metoda de a te lasa, trebuie sa vrei si sa ai vointa :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Aveţi dreptate amândoi.
    după-amiază plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acei ochi negri străbătând fumul sunt pătrunzători! Felicitări pentru mesajul transmis; o seară liniștită!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulţumesc, Dana.
    O săptămână frumoasă şi liniştită!

    RăspundețiȘtergere