Jutabel-Ben-Eber din Capernaum


 
  Joi, 15 noiembrie 2012, ora 18.00 a avut loc, la librăria Sophia din Bucureşti, lansarea volumului "Jutabel-Ben-Eber din Capernaum", de Olga Greceanu - editura Charisma, Deva.
 "Prin lectura cărţii Jutabel Ben-Eber din Capernaum, cititorul va înţelege mult mai uşor fundalul  istoric, politic şi social care a făcut posibil deznodământul de pe Golgota, Crucea Mântuitorului, ca răscumpărare a noastră, prin sângele nevinovat al Fiului lui Dumnezeu, întrupat pentru această supremă jertfă." Arhimandrit Sofian Boghiu, Stareţ al Sf. M. Antim (2000)

Invitaţi:
Aurelia Bălan Mihailovici,
licenţiată a Facultăţii de Limbă şi Literatură Română a Universităţii Bucureşti (1960); cercetător ştiinţific principal la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan" al Academiei Române (1962 - 1990); Cercetător ştiinţific principal la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Secţia Curricula (1990 - 1994); Doctor în istorie - bizantinologie - Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (2000); În prezent, cadru didactic al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, unde predă două cursuri: Istoria culturii şi civilizaţiei creştine şi Noţiuni de terminologie şi neologie.

Liliana Ursu,
poetă, prozatoare şi traducătoare, mult mai cunoscută în SUA decât în România. În ultimii 15 ani, de altfel, a publicat mai mult pe continentul american. Cu studii de anglistică la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, a lucrat mulţi ani în Televiziunea Română şi la Radio România. Între anii 1992-1998 a fost bursier Fulbright şi profesor asociat la Pennsylvania State University, profesor asociat la University of Louisville (Kentucky), la Bucknell University şi poet in residence la Stadler Center for Poetry in 2003. În 2004 a primit ordinul naţional Meritul Cultural în grad de Cavaler. De mulţi ani este preocupată să exprime credinţa sa creştina în artă.

Iuliana Mateescu,
preşedinte al Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor", conduce editura IDACO, unde s-au scos la lumina tiparului multe din manuscrisele artistei Olga Greceanu.

La prezentarea cărţii a fost prezentă şi d-na Liliana Raicu, director al editurii Charisma, căreia îi mulţumim pentru efortul făcut, de a veni din Deva doar pentru lansarea cărţii.

  Discretă şi aristocrată, Olga Greceanu a fost prima în toate: singura femeie acceptată în grupul ortodox creştin "Rugul Aprins", singura femeie care a primit îngăduinţa scrisă a patriarhilor Nicodim şi Iustinian de a predica la amvon, în oricare biserică din ţară; a pictat frescele de la Patriarhie şi tot ea a întruchipat mozaicurile superbe de la biserica Antim.
  Celebră, frumoasă şi plină de talent, artistă recunoscută şi doamnă de companie a Reginei Maria, avea Bucureştiul interbelic aşternut admirativ la picioarele ei. Steinhardt o pomeneşte în "Jurnalul fericirii", Petru Comarnescu o aseamănă cu Elena Văcărescu şi Martha Bibescu, iar Cella Delavrancea o evocă admirativ ca pe o mare doamnă a culturii româneşti. Prietenă cu marii pictori ai vremii, Cecilia Storck şi Tonitza, expunea ea însăşi în marile oraşe ale Europei, iar la New York era invitata personală a preşedintelui Roosvelt.
  Deloc habotnică şi pietistă, cum ar crede unii, a fost o militantă a cauzei femeii dispreţuite şi marginalizate pe nedrept.
  Olga Greceanu muncea mult şi cu mare dragoste. Se împărţea între scris şi pictură. Adeseori scria rugăciuni, desena, ornamenta cu ilustraţii aceste rugăciuni. Executa schiţe, crochiuri şi în acelaşi timp picta şi în ulei. Desenele ei, îndeosebi cele care însoţesc manuscrisele sunt „de o rară frumuseţe.
  A restaurat zeci de monumente bisericeşti, fresce de o valoare inestimabilă. Cu toate că ajunsese la o vârstă înaintată (avea 86 de ani) se urca pe schela schitului Darvari până în turla bisericii, unde restaura fresca originală!
  Cărţile i s-au retipărit, ba chiar mai mult, au fost publicate şi unele din manuscrisele artistei, câteva fiind însoţite de ilustraţiile realizate de ea. Olga Greceanu a fost onorată cu înalta dinstincţie „Crucea Patriarhală" pentru activitatea misionară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu