editura Sophia, 2011



  
   Protoiereul Valentin Mordasov, „stareÅ£ul de la Pskov”, a fost unul dintre cei mai cunoscuÅ£i părinÅ£i duhovniceÅŸti care au împodobit Biserica Rusă a ultimilor cincizeci de ani. La smeritul preot de Å£ară care în 45 de ani de slujire nu a ÅŸtiut ce înseamnă odihna se adunau mii de oameni din toate colÅ£urile fostei Uniuni Sovietice ca să afle sfat, mângâiere ÅŸi, nu de puÅ£ine ori, izbăvire de duhurile necurate, vindecare de bolile trupului, ajutor în problemele de nedezlegat cu mijloace omeneÅŸti. El a lăsat în urmă el însuÅŸi numeroase scrieri pătrunse de duhul literaturii patristice, al căror mare iubitor ÅŸi cunoscător a fost, scrieri dintre care face parte ÅŸi cartea Sfaturile unui preot către enoriaÅŸii săi, apărută deja la editura Sophia.
   „O rugăciune mică poate deveni mare. La fel ÅŸi păcatul. MulÅ£i îşi pierd sufletul nu din cauza unor păcate mari, ci din cauza celor mici. S‑a spus că pentru fiecare cuvânt vom da răspuns. Teme‑te să‑Å£i permiÅ£i glume proaste, să râzi nestăpânit, să vorbeÅŸti în deÅŸert ÅŸi să judeci. Å¢ine minte că atât cel care greÅŸeÅŸte, cât ÅŸi cel care judecă pe aproapele său sunt vinovaÅ£i în faÅ£a lui Dumnezeu. A mânca un măr pare o faptă atât de mică, dar în Rai prin acest gest mărunt s‑a încălcat voia lui Dumnezeu.
   Păcatele mici sunt periculoase tocmai pentru că le con­si­derăm neînsemnate. Dar o scânteie se preface într‑o flacără mare, ÅŸi aceste păcate mici ne pot face să pierdem fericirea veÅŸnică. Prin mărturisire însă, gândul păcătos îşi pierde puterea ÅŸi nu mai ajunge să se materializeze în faptă.” 

Traducere din limba rusă de Pr. Nicolae Cretu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu