...din nou la Sophia


Librăria şi editura Sophia
vă invită
joi, 20 octombrie 2011, ora 17.00,
la o nouă lansare de carte.
Invitaţi:
ieromonah Gheorghe Iordan
Gheorghiţă Ciocioi, traducătorul cărţii

    Conceput în maniera unei tragedii antice, romanul ilustrează oprimarea cotidiană cultivată de către regimurile ţărilor răsăritene aflate în spatele Cortinei de Fier. AÅŸa cum se întâmplă adesea la Gheorghiu, drama po­liÅ£istă se îndreaptă către un fel de taină, în sensul religios al termenului, întreÅ£inând pe tot parcursul cărÅ£i o reflexie metafizică ÅŸi poetică asupra condiÅ£iei umane.
    Punctul de plecare al intrigii este o crimă de care este acuzat un monah, crimă săvâşită de Sărbătoarea NaÅ£ională - zi în care invadatorii, deveniÅ£i conducători ai Republicii Penitenciare Române, supuneau întreg poporul la marÅŸuri ÅŸi defilări forÅ£ate, ca manifestare a ataÅŸamentului faţă de regim.
    Prin Condotiera – roman ce a cunoscut mai multe ediÅ£ii în limba franceză, fiind tradus, încă de la apariÅ£ie, în zeci de limbi – Constantin Virgil Gheorghiu, preotul-romancier, preotul-poet, confirmă, fără umbră de îndoială, că este unul din cei mai de seamă scriitori contemporani.

***
  "- Avem aceeaÅŸi vârstă, părinte Acatist.
     Izbucni în râs, arătându-Å£i dinÅ£ii uriaÅŸi, ca de cal, miÅŸcându-ÅŸi corpul masiv, îmbrăcat de sus până jos în piele neagră. Continuă, făcând eforturi mari să pronunÅ£e cuvintele. Limba lui grosă îl împiedica să vorbească.
    - Avem aproape 52 de ani amândoi. Tu vei muri totuÅŸi înaintea mea... De asta râd. Tu ai omorât un singur om în viaÅ£a ta, o singură dată. Åži vei putrezi ÅŸi vei muri în fundul ocnei. Eu, de 20 de ani, nu mai contenesc cu omorurile. Mă pricep bine la socotit ÅŸi totuÅŸi n-aÅŸ putea să spun câţi oameni am trimis pe lumea cealaltă. Åži pentru treaba asta, că omor, primesc bani, hrană ÅŸi decoraÅ£ii. A ucide este o artă. Cea mai cu meÅŸteÅŸug dintre arte."    (pagina 54)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu