...din nou la Sophia


Librăria şi editura Sophia
vă invită
joi, 20 octombrie 2011, ora 17.00,
la o nouă lansare de carte.
Invitaţi:
ieromonah Gheorghe Iordan
Gheorghiţă Ciocioi, traducătorul cărţii

    Conceput în maniera unei tragedii antice, romanul ilustrează oprimarea cotidiană cultivată de către regimurile ţărilor răsăritene aflate în spatele Cortinei de Fier. Aşa cum se întâmplă adesea la Gheorghiu, drama po­liţistă se îndreaptă către un fel de taină, în sensul religios al termenului, întreţinând pe tot parcursul cărţi o reflexie metafizică şi poetică asupra condiţiei umane.
    Punctul de plecare al intrigii este o crimă de care este acuzat un monah, crimă săvâşită de Sărbătoarea Naţională - zi în care invadatorii, deveniţi conducători ai Republicii Penitenciare Române, supuneau întreg poporul la marşuri şi defilări forţate, ca manifestare a ataşamentului faţă de regim.
    Prin Condotiera – roman ce a cunoscut mai multe ediţii în limba franceză, fiind tradus, încă de la apariţie, în zeci de limbi – Constantin Virgil Gheorghiu, preotul-romancier, preotul-poet, confirmă, fără umbră de îndoială, că este unul din cei mai de seamă scriitori contemporani.

***
  "- Avem aceeaşi vârstă, părinte Acatist.
     Izbucni în râs, arătându-ţi dinţii uriaşi, ca de cal, mişcându-şi corpul masiv, îmbrăcat de sus până jos în piele neagră. Continuă, făcând eforturi mari să pronunţe cuvintele. Limba lui grosă îl împiedica să vorbească.
    - Avem aproape 52 de ani amândoi. Tu vei muri totuşi înaintea mea... De asta râd. Tu ai omorât un singur om în viaţa ta, o singură dată. Şi vei putrezi şi vei muri în fundul ocnei. Eu, de 20 de ani, nu mai contenesc cu omorurile. Mă pricep bine la socotit şi totuşi n-aş putea să spun câţi oameni am trimis pe lumea cealaltă. Şi pentru treaba asta, că omor, primesc bani, hrană şi decoraţii. A ucide este o artă. Cea mai cu meşteşug dintre arte."    (pagina 54)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu