Dezbaterile CSIC

Comunicat de presă
Dezbaterile CSIC
Rezistenţa armată anti-comunistă

Centrul de Studii în Istorie Contemporană vă aÅŸteaptă marÅ£i, 26 martie, începând cu ora 18.00, la dezbaterea „RezistenÅ£a armată anti-comunistă” ce va avea loc la Hotelul Howard Johnson din BucureÅŸti. La discuÅ£ia moderată de filosoful Sorin Lavric vor lua parte Radu Ciuceanu (directorul Institutului NaÅ£ional pentru Studiul Totalitarismului; fost membru al MiÅŸcării NaÅ£ionale de Rezistenţă în 1947-1948), Ioana Raluca Voicu ArnăuÅ£oiu (fiica foÅŸtilor luptători în munÅ£i Toma ArnăuÅ£oiu ÅŸi Maria Plop), Liviu PleÅŸa (istoric, Consiliul NaÅ£ional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) ÅŸi Åžtefan CâlÅ£ia (pictor).
ÃŽntr-un mediu public dominat de superficialitate, stereotipii manipulatorii ÅŸi abordări reducÅ£ioniste, „Dezbaterile CSIC” îşi propun să aducă în discuÅ£ie subiecte de istorie contemporană de interes general pentru societatea românească. Scopul principal al acestor întâlniri îl reprezintă prezentarea unor puncte de vedere diferite asupra unor subiecte controversate, dar care modelează societatea contemporană, într-o atmosferă echilibrată, argumentată ÅŸi de bun simÅ£. 
 
Conceptul „Dezbaterilor CSIC” presupune invitarea unui moderator (în persoana filosofului Sorin Lavric) ÅŸi patru invitaÅ£i de marcă, specialiÅŸti în domeniile supuse discuÅ£iilor sau personalităţi publice cu un interes aparte pentru subiect. ÃŽntâlnirile vor porni de la o prezentare generală a temei supuse dezbaterii, realizată de cercetătorii Centrului de Studii în Istorie Contemporană, ÅŸi vor continua pe câteva direcÅ£ii sugerate de către organizatori ÅŸi moderator. 
 
În jur de 100 de grupuri de luptători anti-comunişti au activat mai ales în zonele muntoase ale României în perioada 1944-1958, conturând una dintre cele mai longevive mişcări de rezistenţă armată din întreg blocul răsăritean. Compuse din categorii sociale dintre cele mai diverse, de la ţărani până la ofiţeri superiori ai Armatei Române, grupurile au reuşit să supravieţuiască mai ales datorită susţinerii primite din partea reţelelor de sprijin din zonele în care activau. Ca o consecinţă directă, sute de oameni au fost executaţi de către regimul comunist şi alte câteva mii de partizani şi sprijinitori ai lor au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

Parteneri: Fundaţia Konrad Adenauer România, EPSON, Grupul Filos
Partener media principal: Radio Guerrilla

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu