Dezbaterile CSIC

Comunicat de presă
Dezbaterile CSIC
Rezistenţa armată anti-comunistă

Centrul de Studii în Istorie Contemporană vă aşteaptă marţi, 26 martie, începând cu ora 18.00, la dezbaterea „Rezistenţa armată anti-comunistă” ce va avea loc la Hotelul Howard Johnson din Bucureşti. La discuţia moderată de filosoful Sorin Lavric vor lua parte Radu Ciuceanu (directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului; fost membru al Mişcării Naţionale de Rezistenţă în 1947-1948), Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu (fiica foştilor luptători în munţi Toma Arnăuţoiu şi Maria Plop), Liviu Pleşa (istoric, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) şi Ştefan Câlţia (pictor).
Într-un mediu public dominat de superficialitate, stereotipii manipulatorii şi abordări reducţioniste, „Dezbaterile CSIC” îşi propun să aducă în discuţie subiecte de istorie contemporană de interes general pentru societatea românească. Scopul principal al acestor întâlniri îl reprezintă prezentarea unor puncte de vedere diferite asupra unor subiecte controversate, dar care modelează societatea contemporană, într-o atmosferă echilibrată, argumentată şi de bun simţ. 
 
Conceptul „Dezbaterilor CSIC” presupune invitarea unui moderator (în persoana filosofului Sorin Lavric) şi patru invitaţi de marcă, specialişti în domeniile supuse discuţiilor sau personalităţi publice cu un interes aparte pentru subiect. Întâlnirile vor porni de la o prezentare generală a temei supuse dezbaterii, realizată de cercetătorii Centrului de Studii în Istorie Contemporană, şi vor continua pe câteva direcţii sugerate de către organizatori şi moderator. 
 
În jur de 100 de grupuri de luptători anti-comunişti au activat mai ales în zonele muntoase ale României în perioada 1944-1958, conturând una dintre cele mai longevive mişcări de rezistenţă armată din întreg blocul răsăritean. Compuse din categorii sociale dintre cele mai diverse, de la ţărani până la ofiţeri superiori ai Armatei Române, grupurile au reuşit să supravieţuiască mai ales datorită susţinerii primite din partea reţelelor de sprijin din zonele în care activau. Ca o consecinţă directă, sute de oameni au fost executaţi de către regimul comunist şi alte câteva mii de partizani şi sprijinitori ai lor au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

Parteneri: Fundaţia Konrad Adenauer România, EPSON, Grupul Filos
Partener media principal: Radio Guerrilla

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu