Principesă şi monahie: Domniţa Ileana - Maica Alexandra

editura Sophia, 2011
  Această carte este cheia înÅ£elegerii unei vieÅ£i de al cărei exemplu are nevoie orice român, deoarece cu toÅ£ii avem nevoie să ne limpezim minÅ£ile ÅŸi sufletele, să ne redefinim valorile ÅŸi modelele, să ne „schimbăm la faţă” ÅŸi noi, primind în suflet povestea DomniÅ£ei Ileana, care a ÅŸtiut ce înseamnă să-ÅŸi iubeÅŸti Å£ara, ce înseamnă demnitatea în perioade de restriÅŸte, datoria de om ÅŸi slujirea jertfelnică. 

 Vă recomand ÅŸi
 
editura Humanitas,
  Volumul de memorii al principesei Ileana, fiica regelui Ferdinand ÅŸi sora lui Carol al II-lea, este o evocare plină de farmec a principalelor momente din viaÅ£a autoarei.
  Pe fundalul evenimentelor tulburi care au marcat România în perioada celui de-al doilea război mondial, principesa Ileana, devenită mai târziu maica Alexandra, desfăşoară, în calitate de soră medicală, o amplă activitate umanitară, care începe în Austria ÅŸi continuă în România, din 1944 ÅŸi până în momentul expulzarii din Å£ară a familiei regale.
  "«Trăiesc din nou» este istoria unei printese care devine o femeie ca oricare alta, învăţând să gătească, să spele vasele, să facă piaÅ£a, să muncească pentru hrana zilnica a copiilor ei, aÅŸa cum Dumnezeu a osândit-o încă de la începutul lumii.
   Ca autoare, domniÅ£a Ileana, care nu a scris decât ca să explice americanilor tot ce aceÅŸtia ignoră sau nu pricep din Europa, mai cu seama din România, dovedeÅŸte un talent portretisticÅŸsi un simÅ£ de observaÅ£ie prompt ÅŸi infailibil, cu expresie percutantă, definitivă. Talentul ei literar este asemenea cu al reginei Maria ăn ce priveste evocările, tipurile ÅŸi caracterele umane, intuirea sentimentelor, percepÅ£ia detaliilor amuzante sau emoÅ£ionante, înÅ£elegerea imediată, chiar divinaÅ£ia ÅŸi asumarea suferinÅ£ei semenilor. Faţă de regina Maria, care se dorea - ÅŸi efectiv era - o remarcabilă scriitoare, domniÅ£a Ileana are în plus o mai sigură privire asupra politicului, o luciditate ÅŸi o obiectivitate a judecăţii care-i permit o perfectă detaÅŸare." (Al. Paleologu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu