Prin cultură spre credinţă

https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSUVQ8PcSevXk9OxLJkQ91w7xtsaI_Fzza2xF06WlLZbWot-nmT
28 iulie 1924 - 8 septembrie 1997

15 ANI DE LA TRECEREA LA DOMNUL A

PĂRINTELUI CONSTANTIN VOICESCU

  "Părintele nu vorbea niciodată la întîmplare şi nu urmărea succesul facil, imediat. Nu era un predicator “spumos”, stilul său fiind simplu, sobru, întotdeauna ferit de dulcegării şi preţiozităţi. Ştia foarte bine că predica nu este un scop în sine, o “artă pentru artă”, ci un mijloc de a-L propovădui pe Hristos şi Evanghelia Sa, o artă pusă în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor. Înţelept şi modest, Părintele nu vorbea niciodată despre sine, ci despre învăţătura lui Hristos. Îşi pregătea riguros predicile, începînd totdeauna cu rugăciune, documentîndu-se serios şi notîndu-şi diferite idei pe care le dezvolta la amvon. Dispunea de o cultură uriaşă, iar aceasta se reflectă pilduitor în toate predicile sale.
 
  Nu lăsa nici o slujbă fără cuvînt de învăţătură. Nu doar în duminici şi sărbători, ci la toate slujbele oficiate: vecernii, acatiste, parastase etc, rostea un cuvînt de folos. La slujbele de peste săptămînă recurgea de multe ori la cuvinte de învăţătură din Sfinţii Părinţi, din care citea anumite pasaje, pe care le comenta pe scurt, legîndu-le întotdeauna de prezentul cotidian.
  Uneori, părintele Voicescu apela şi la scrierile laice, cu aceeaşi intenţie de a oferi credincioşilor nu doar noţiuni religioase, de catehism, ci cultură, cît mai multă cultură, teologică şi neteologică. Ştia bine că omul creştin de la oraş nu poate fi convins cu “retorici ieftine şi cu floricele”, vorba ÎPS Antonie al Ardealului. Ştia, de asemenea, că multa cultură îl apropie pe om de Dumnezeu, puţin cultură (mediocritatea) îl îndepărtează… În acest sens, strădaniile Părintelui erau orientate şi pentru a transmite cultură, cît mai multă cultură, nu doar cele strict necesare în vederea mîntuirii. De aceea, la Părintele Voicescu, imaginea decatehet sau de învăţător este mai proeminentă decît cea de omilet şi liturghist.
  Genul preferat al Părintelui era omilia, în special omilia tematică. Nu se depărta niciodată de textul evanghelic, pe care-l tîlcuia cu răbdare, dar desprindea întotdeauna şi o anumită temă, de obicei morală.
Un optimism molipsitor
  Părintele avea o preocupare aparte în cadrul predicilor morale, şi anume evidenţierea virtuţilor: iubire, milostenie, dreptate, conştiinţă, perseverenţă etc. Deosebit de pasionat de literatură, Părintele includea deseori versuri în predici, în ultima vreme cu precădere din poezii ale suferinţei închisorilor, ca de pildă celebra de acum “Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane” a lui Radu Gyr. În perioada sărbătorilor de iarnă nu lipseau din predici fragmente din colinde.
  Pentru ilustrări, Părintele utiliza în special Patericul şi Vieţile Sfinţilor, dar aducea adesea şi pilde din viaţa unor oameni deosebiţi, dintre care foarte mulţi cunoscuseră temniţele comuniste.
 Încheierea predicilor cuprindea întotdeauna un îndemn moral, încurajator. Părintele era de un optimism de-a dreptul contagios, am zice cu nădejde tare, izvorîtă din fiinţa lui de om şi preot credincios. Într-o lume deprimată şi confuză, Părintele îi întîmpina pe toţi cu generozitate, împrumutînd fiecăruia din optimismul său nelimitat, cu o solicitudine exemplară.
  Reuşita predicatorială a Părintelui, ca de altfel a întregii sale misiuni, s-a datorat în mare măsură puterii sale de convingere născută din faima de care s-a bucurat, din numele său bun şi respectabil, pe care şi l-a cîştigat printr-o rîvnă exemplară. Se adevereşte şi-n cazul său cuvintele Sfîntului Ioan Gură de Aur, care spune, la un moment dat, în Tratatul despre preoţie: “Ascultătorii judecă predica nu după cuvintele rostite, ci după faima predicatorului”. Iar faima nu este altceva decît ecoul personalităţii. Părintele a fost, într-adevăr, un om cu o puternică şi aleasă personalitate. Iar chipul său ne apare tot mai luminos şi mai impunător, în pofida îndepărtării de ziua în care el a trecut prematur şi tragic pragul veşniciei."
(Pr. Vasile Gordon – Revista Rost, numărul 25-26 din martie-aprilie 2005)

5 comentarii:

  1. Buna dimineata!
    Indraznesc sa "bat la usa"!
    Exista o doamna, Mirela, cu sotul preot; a fost de acord, a spus ca si sotul e incantat... si atat!
    Am vorbit cu Parintele de la biserica unde merg si a fost placut impresionat de idee dar nu are mijloace tehnice si nici nu stie "ce si cum".
    Cenaclul "Lumina din lumina" si blogul parintelui Catalin Dumitrean nu au comentarii...

    Iata despre ce e vorba: as vrea sa difuzez in emisiunea mea de miercurea si cuvinte duhovnicesti, rostite de un preot, nu de mine; am vrut sa citesc de pe blogul tau dar nu e acelasi lucru, nici nu sunt in masura sa am aceeasi rostire blanda si profunda si speciala cum are un Parinte.
    Iti cer ajutorul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag.
      De pe blogul meu poti lua ce-ti place de la predici si conferinte. Pe internet gasesti multe predici si cuvinte ale parintilor din care sa-ti alegi.
      Daca vrei, ne putem sfatui.
      Sau, daca vrei iti pot trimite CD-uri.
      Multumesc pentru incredere
      O zi frumoasa.

      ps.
      eu sunt in zugraveala. Acum sunt la serviciu, dar nu stiu cand sau daca voi mai avea prilejul sa intru pe net. Imi programez de acum cateva postari.
      Chiar astazi imi pune plinta si voi instala si calculatorul acasa, dar nu stiu daca in acest weekend. Oricum, cel mai tarziu luni, te pot ajuta, daca vrei.

      Ștergere
    2. :) Venit-am...

      Cred ca e cel mai bine "sa ne sfatuim".
      As fi putut lua asa ceva si de pe youtube, dar ar insemna sa difuzez asa, ca pe o curiozitate sau "ca nuca in perete"; parerea mea ca adresarea directa sau explicarea in cunostinta de cauza e cu totul altceva, e un subiect de cazre trebuie apropiat cu blandete, cu sufletul si cu destula rabdare, sunt convins ca ascultatorii obisnuiti vor gasi altceva de facut pentru un timp...
      Astept ziua de luni.
      Cu scuze pentru indrazneala, adresa mea de mail este vasiledumitrutulcea@yahoo.com
      Zi buna!

      Ștergere
  2. Este frumos să ne amintim cu respect şi preţuire de oamenii deosebiţi din această lume. Oameni care au lăsat ceva frumos în urma lor.
    Dumnezeu să-l odihnească!

    RăspundețiȘtergere