Eu sunt scribul!...


 


 Marţi, 29 noiembrie 2012, ora 18,00, librăria Sophia a fost gazda lansării volumului "Eu sunt scribul!", de Mihai Buracu, editura Filos.
Unul dintre cele mai valoroase volume de memorialistică despre fenomenul Piteşti, cartea îmbină relatarea unor scene traumatizante de tortură cu meditaţia filozofică, într-un registru marcat de emotivitate şi sensibilitate. Mihai Buracu resimte visceral loviturile fizice şi psihologice deopotrivă, năucit de dezlănţuirea bestială a agresorilor. Eu sunt scribul... cuprinde atât relatarea autorului despre experienţa sa în Piteşti (dar şi la Târgşor, Canal sau Borzeşti), cât şi poeziile pe care le-a compus în timpul detenţiei ori articolele publicate după 1990, toate puse în valoare de un studiu introductiv despre prezenţa lui Mihai Buracu în arhivele Securităţii.

Au recitat:
Maria Ploae
Cerasela Popescu
Silviu Man
Afrodita Androne

Invitaţi:
Sorin Lavric,
scriitor şi traducător, absolvent al Facultăţii de Medicină şi al Facultăţii de Filosofie. În 1997 a devenit redactor la Editura Humanitas, iar din 2003 ține cursuri semestriale la Facultatea de Filozofie București, a căror tematică este axată pe filozofia lui Constantin Noica.

Alin Mureşan,
istoric, este inişiatorul şi coordonatorul unui amplu proiect de popularizare a istoriei represiunii din timpul regimului comunist. El şi-a ales ca subiect de cercetare cumplitul "experiment Piteşti", singular în blocul comunist. Pentru ca românii să afle şi să înţeleagă "reeducarea de la Piteşti", Alin Mureşan a scris o carte: "Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate" (Editura Polirom, 2007 - editia I, si 2010 - editia a II-a, revăzută şi adăugită), apoi un scenariu de film documentar, "Demascarea" (2010) - care a şi fost pus în operă de regizorul Nicolae Mărgineanu, şi a deschis un site pe internet, intitulat "Fenomenul Piteşti".
Născut la Oradea, Alin Mureşan este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia Jurnalism - Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj Napoca. Este expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER)


Mihai Buracu (1930-2011) s-a născut la Turnu Severin şi a fost unul din cei 11 copii ai preotului militar Coriolan Iosif Buracu. A fost arestat ca elev la 7 iunie 1949 şi condamnat la 2 ani de închisoare pentru apartenenţa la grupul FDC Severin, dar a executat aproape 5 ani la Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Târgşor, Poarta Albă, Peninsula, Piteşti, Ghencea, Bicaz, Borzeşti, Oneşti. A cunoscut ororile din cadrul fenomenului Piteşti, făcând parte din ultimul lot torturat în celebra cameră 4-spital. După eliberare a absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Filologie din Iaşi, secţia română-istorie, şi a lucrat ca bibliotecar şi profesor de limba şi literatura română în Prăjeni, Coarnele Caprei, Cotnari, Strehaia şi, din 1967, la Liceul Economic din Turnu Severin. A fost membru fondator al PNŢ Mehedinţi şi senator de Mehedinţi (1992-1996).

4 comentarii:

  1. Mulţumim!

    http://www.crestinortodox.ro/colinde-audio-colinde-craciun/manastirea-diaconesti-colinde-vechi-colinde/linu-lin-colind-inchisoare-constantin-dragodan-1964.html

    Am văzut Piteştiul lui Ţurcanu...cu-atât mai perfid, cu cât nu dădea impresia unui loc în care s-au ticluit şi înfăptuit atâtea atrocităţi...Cutremurător!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos pentru colind. Le ştiu pe toate. Merg în fiecare an la concertul de colinde al mănăstirii Diaconeşti. Părintele şi maicile ne fac o mare bucurie venind în fiecare an cu colindul în Bucureşti.

      Piteşti-ul lui Ţurcanu... nu am avut încă curajul să-l vizitez, deşi am citit tot ce s-a scris pe acest subiect şi m-a întârit foarte mult.

      Ștergere
    2. Am văzut Piteştiul...şi Jilava..şi am plâns. Am văzut Casimca, celula unde trei deţinuţi erau închişi (într-un spaţiu extrem de limitat, fără lumină naturală, aproape fără aer) împreună cu un al patrulea bolnav de tuberculoză în fază terminală. Casimca unde părintele Calciu şi-a taiat venele, eliberând astfel puţin sânge a cărui limfă, obtinută prin decantare, să-i poată folosi lui Costache Oprişan, care agoniza...
      Fiecare român ar trebui să aibă habar ce s-a-ntâmplat în puşcăriile comuniste (Piteşti, Aiud, Jilava, Târgşor, Sighet, Miercurea-Ciuc...) şi măcar cu sufletul şi cu ochii minţii să ajungă acolo - ca să înţelegem ce valoare au avut odată credinţa în Dumnezeu şi-n neam şi că n-avem voie nicicând să ne batem joc de crezurile pentru care cei mai buni dintre ai noştri au murit...

      Ștergere
    3. Mai am două postări
      "oameni frumoşi cu suflete calde" - seară de poezi, îm memoria poeţilor din închisori,

      27 oct 2011 - dublă lansare de carte, în cadrul căreia s-a lansat şi "Cu Hristos în celulă", de Aspazia Oţel Petrescu, care a da un interviu telefonic. A mai scris şi "Doamne striga-t-am..", o mărturie impresionantă.

      Ar fi trebuit să am şi lansarea DVD-ului "Demascarea", dar nu-l mai găsesc. E unde pe blog.

      Te îmbrăţişez cu drag, Mariana. Mă bucur că avem aceeaşi părere legată de istoria recentă.

      Ștergere